xcounter
#

США демонстративно розмістили надсекретну субмарину Seawolf біля Росії (фото)

USS Seawolf коштує понад 3 млрд доларів
USS Seawolf коштує понад 3 млрд доларів
4569

​Підводний човен Seawolf був створений для знищення підводних човнів противника

Військово-морські сили США опублікували фото та дані про місцезнаходження одного зі своїх надсекретних підводних човнів - USS Seawolf. Субмарина була показана у фіорді біля Тромсе, що у Норвегії, а у повідомленні зазначено, що USS Seawolf виконує місію у цьому районі з 21 серпня 2020 року.

"Розгортання USS Seawolf у 6-му флоті США демонструє глобальне охоплення підводними силами та їх зобов’язання забезпечити виконання місій з неперевершеною готовністю", - заявив віце-адмірал ВМС США Дарил Кадл.

Читайте також: Пілот винищувача F-16 програв штучному інтелекту в п’яти раундах поспіль: але є нюанси

За думкою західних аналітиків така відвертість з боку командування ВМС США - пряме попередження для Кремля. Річ у тому, що три субмарини класу Seawolf є найсучаснішими підводними човнами США вартістю понад 3 млрд доларів. Навіть фото субмарин цього типу з’являється у публікаціях лічені рази за декілька років. Зокрема минула світлина USS Seawolf була опублікована понад 5 років тому. А про їх участь в операціях, зазвичай, не повідомляється взагалі.

Seawolf
Seawolf має на озброєнні 50 торпед чи ракет Harpoon або Tomahawk (у різних пропорціях)

Тому поява такої публічної заяви може бути викликана лише намаганням чітко показати Москві реальні можливості США у регіоні, який має величезне стратегічне значення, як для Вашингтону, так і для Москви.

В першу чергу, саме у цьому районі знаходиться перша лінія протичовнової оборони НАТО, яка направлена проти ракетних підводних човнів стратегічного призначення Північного флоту РФ. По-друге, біля Норвегії, як вважається, знаходиться район з якого мають здійснити пуски американські підводні човни з балістичними ракетами.

Seawolf
Seawolf виконує місію біля берегів Норвегії

У свою чергу, субмарини типу Seawolf призначені, зокрема, для виявлення і знищення підводних човнів противника. Для цього він оснащений унікальною системою сенсорів, яка складається з 600 датчиків шуму, замість 7 у підводних човнів типу Los Angeles.

Водночас сам Seawolf має мінімальний рівень шуму, завдяки спеціально розробленому покриттю та використання водомету замість традиційного гвинта. Для знищення цілей Seawolf має 8 торпедних апаратів калібром 660 мм, та арсенал з 50 торпед чи ракет Harpoon або Tomahawk (у різних пропорціях).

Субмарини Seawolf, з повною водотоннажністю до 12 158 тонн, мають швидкість до 35 вузлів (65 км/год) під водою та можуть занурюватись на глибину до 600 метрів. Силова установка - ядерний реактор типу S6W з потужністю у 45 000 к.с. Ще однією особливістю Seawolf є їх здатність ефективно діяти в умовах Північного льодовитого океану під шаром льоду.

USS Connecticut
USS Connecticut - під час виконання завдання у Північному льодовитому океані

Враховуючи надвисоку вартість субмарин типу Seawolf, США змогли побудувати лише три човни такого типу, перший з яких, USS Seawolf, був спущений на воду у 1995 році, другий, USS Connecticut у 1997, а останній, за модернізованим проектом, USS Jimmy Carter у 2004 році.

Читайте також: Війна за гіперзвук. Ілюзія кремлівської переваги