xcounter
#

Китай почав виробляти власну копію американського ПТРК Javelin

2856
Як Піднебесна отримала технології для копіювання Javelin – лишається невідомим
Як Піднебесна отримала технології для копіювання Javelin – лишається невідомим

"Правила гри" на світовому ринку протитанкових озброєнь міняються, українські зброярі мусять під них адаптуватись

Народно-визвольна армія Китаю отримала свій "китайський" аналог Javelin – протитанковий комплекс HJ-12.

Першими такий комплекс отримали частини, що зосереджені в Тибеті та мають завдання стримувати можливий наступ танкових військ Індії.

Читайте також: Українські розрахунки ЗРК "Бук" по-новому вчаться збивати "Іскандери" та російські ударні БпЛА
Солдати китайської армії в Тибеті з протитанковим комплексом HJ-12

Головна особливість китайського ПТРК HJ-12, за даними порталу Army Recognition - удосконалена інфрачервона система наведення ракети, котра начебто кращі характеристики, аніж в американського комплексу Javelin. І звісно – опція ведення вогню за принципом "вистрілив – забув".

Дальність стрільби ракети комплексу HJ-12, за деякими даними сягає 3500-4000 метрів. Відомо, що ця ракета може уражати броню товщиною до 1100 міліметрів, і також – уражати бункери, фортифікаційні споруди та інші об’єкти противника.

3-D модель складових китайського протитанкового комплексу HJ-12

Army Recognition також стверджує, що Китай уже продав на експорт певну кількість протитанкових комплексів HJ-12, країна-отримувач та вартість угоди залишились невідомими. За деякими даними, першим покупцем китайських ПТРК HJ-12 став Алжир.

Солдат армії Алжиру веде вогонь із китайського ПТРК HJ-12, фото із відкритих джерел

І тут складається наступна тенденція. Піднебесна уже увійшла до клубу країн, що виробляють та постачають протитанкові комплекси третього покоління.

В свою чергу, як розповідав Defense Express, навіть Іран зміг налагодити виробництво своєї протитанкової ракети третього покоління - "Алмаз", у якій начебто використовуються "окремі технологічні рішення, запозичені з ізраїльського протитанкового комплексу Spike".

Кадри з випробувань ракети іранського ПТРК "Алмаз"

Це все вищевикладене означає, що на світовому ринку протитанкових озброєнь поволі змінюються "правила гри", і українському ОПК потрібно адаптуватись до таких змін.

Читайте також: Росія взялася за дешевий "Овод": вперше показали ракету Х-59МКМ без ГСН