xcounter
#

Якою новою зброєю ССО знищили станцію зв'язку Р-416ГМ армії РФ

7499
Р-416ГМ​ "Гранит-М"
Р-416ГМ​ "Гранит-М"

У ССО зазначили, що Р-416ГМ​ "Гранит-М" був знищений "однією з новітніх розробок"

Сили спеціальних операцій показали знищення доволі рідкісної російської станції радіорелейного зв'язку Р-416ГМ, яка була атакована за допомогою "однією з новітніх розробок, яка поступила на озброєння ССО".

Зазначено, що це перший випадок за всю війну, а самі станції Р-416ГМ почали надходити на озброєння російської армії лише у 2018 році.

Читайте також: Чи може "Прометей" збивати ATACMS: які реальні можливості ракети 77Н6-Н​/1 від російського С-500

З боку Defense Express варто додати, що такі радіорелейні станції розгортаються для забезпечення зв'язку штабів високого рівня бригади, дивізії та вище. Р-416ГМ "Гранит-М" працює у діапазоні 5,6-6,2 та 7,9-8,4 ГГц. Особливістю такого зв'язку є достатньо висока швидкість передачі даних (робоча - 34 Мбит/с, максимальна до 311 Мбит/с), завадозахищеність та секретність, в першу чергу, завдяки вузьконаправленому сигналу.

Р-416ГМ Гранит-М
Р-416ГМ "Гранит-М"

Відносно ж продемонстрованого епізоду, хоча конкретне місце знищення цієї станції зв'язку не вказано, можливо звернути увагу на тактичний знак, який нанесено на кабіну машини. Такий перехрещений квадрат прямо говорить, що мова йде про північне угрупування ворога, який діє на Харківщині. Де саме було знищено цю Р-416ГМ наразі невідомо, але можливо припустити, що мова йде про безпосередню територію РФ, бо такі станції зазвичай розгортаються достатньо далеко від "нуля".

Але більш цікавим може бути та неназвана "новітня розробка", якою і було знищено цю станцію зв'язку. І хоча звісно мова йде про дрон-камікадзе, зі 100% впевненістю його ідентифікувати важко.

Хоча візуально він доволі схожий на польський Warmate, але він має хвостове оперення направлене вверх, а не вниз, як у дрона на відео. Окрім того назвати цей дрон новим доволі важко, бо він активновикористовується з 2022 року. Також він має інший інтерфейс оператора, який було зафіксовано на відео зі знищенням ЗРГК "Панцирь".

Warmate
Warmate

Схоже V-подібне хвостове оперення має й український RAM II, який також активно використовується Силами оборони України. Але, як зовнішній вигляд, так і інтерфейс оператора прямо говорить про те, що мова не йде про цей дрон-камікадзе. Для порівняння можемо нагадати епізод зі знищенням Тор-М2" саме за допомоги RAM II.

RAM II
RAM II

І на фоні цього можливо лише констатувати, що мова дійсно йде про нову розробку, яка вочевидь має цілий ряд позитивних характеристик.

Зокрема високу завадостійкість, бо передача зображення з дрона-камікадзе залишається на високому рівні навіть на термінальній ділянці. А також дальність, бо Р-416ГМ "Гранит-М" не міг бути розгорнутий близько до "нуля".

Окрім того, треба звернути увагу на другий удар, коли прицільна мітка залишається стабільною і дрон намагається компенсувати похибку. Можливо це є свідченням використання автосупроводження цілі. Тобто мова йде про дійсно доволі цікаві рішення, які гарантують високу ефективність цієї зброї.

Читайте також: Ізраїль має для однієї з країн план викупити у США вертольоти Black Hawk та модернізувати їх