xcounter
#

Який головний висновок з війни в Україні мають зробити генерали армії США, що звикли до "статичної війни"

7904
Пуск ракети з ОТРК "Искандер", фото ілюстративне
Пуск ракети з ОТРК "Искандер", фото ілюстративне

У США ретельно вивчають війну в Україні та роблять висновки щодо того, які корективи варто внести у власні стратегії

Сучасні далекобійні високоточні ракети, дрони-камікадзе та недорогі БПЛА змушують армійські підрозділи бути надзвичайно мобільними – генерали США мають "забути" про досвід своїх "статичних війн".

Як розповідають у виданні The War Zone, такий висновок було зроблено на щорічному з’їзді Асоціації армії США (AUSA), де керівники армії США говорили, зокрема, про успіхи ЗСУ та невдачі армії РФ.

Читайте також: Американський ОПК "дразнить" армію США та ЗСУ новою версією танка Abrams

Аналіз війни в Україні насправді важливий для американських генералів, оскільки останні десятиліття армія США вела в основному статичні війни, з масивними, майже постійними базами, які були оточені мережею невеликих тактичних оперативних центрів і передових оперативних баз.

Водночас війна в Україні демонструє, що сьогодні підрозділи чи укріплені позиції, які надто довго залишаються на одному ж місці, будуть швидко знайдені та уражені артилерією, баражуючими боєприпасами чи високоточною далекобійною зброєю.

Знищена база росгвардії у Бєлгородській області, відео ілюстративне

Як відзначає Джеймс Рейні, голова армійського командування майбутнього (відповідає за пріоритетами модернізації армії, від спорядження солдата до опціонально пілотованих бойових машин і гелікоптерів), армія США має навчитися вести бойові дії під "пильним ворожим оком".

"Вам треба зрозуміти, як вести бій, коли ворог може вас побачити. Ви не можете накопичувати сили і створювати тактичні оперативні центри", – зауважує він.

Читайте також: Легкі танки для армії США розпочнуть збирати вже в листопаді: амбітна програма на 500 машин до 2035 року