xcounter
#

Як довго ЗСУ тримали паритет артилерійського вогню з РФ у перші тижні і чи впоралися б з цим країни НАТО

3114
САУ 2С7 "Піон" ведуть вогон. Фото: АрміяInform
САУ 2С7 "Піон" ведуть вогон. Фото: АрміяInform

За 30 років найбільші армії Європи скоротили свої артилерійські запаси на 57%

Збройним Силам України вдалося підтримувати паритет в артилерійському вогню протягом цілих шести тижнів з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну – така інформація міститься у звіті у звіті лондонського аналітичного центру Royal United Services Institute (RUSI), розповідають у The Economist.

гаубиця Д-20
Гаубиця Д-20, фото ілюстративне

Згодом запаси артилерійських боєприпасів до радянських систем, що були в Україні, виснажилися і РФ отримала десятикратну перевагу в обсязі артилерійського вогню, яка протрималася до того часу, поки ЗСУ не почали отримувати західні буксировані гаубиці, зокрема M777, а також САУ та ракетні системи HIMARS тощо, які, зокрема, компенсували вал артилерійського вогню своєю точністю та ефективністю.

Читайте також: Скільки західної артилерії ЗСУ наразі в ремонті та які несподіванки мали деякі зі 155-мм снарядів

Як відзначається у звіті, Україна тримала "артилерійський паритет" набагато довше, ніж змогла б майже будь-яка західна армія за аналогічних обставин: "Члени НАТО, окрім США, не мають сильних позицій на цих фронтах".

САУ PzH 2000,
Німецькі САУ PzH 2000, фото ілюстративне

Як приклад можна згадати Німеччину, якій власних запасів боєприпасів у випадку бойових дій із серйозним противником вистачило б на два дні, і щоб розв’язати цю проблему потрібно чимало коштів – до 20 мільярдів мінімум на термін до 2030 року.

Зрештою, як кажуть у RUSI, після закінчення "холодної війни" західноєвропейські армії, згідно з підрахунками Міжнародного інституту стратегічних досліджень, лише скорочували свою артилерійську вогневу міць – з 1990 по 2020 рік кількість артилерійських систем у найбільших арміях Європи скоротилося на 57%.

Читайте також: Артилерія від Італії для ЗСУ нарешті доїхала на фронт, але це поки що не M109