xcounter
#

Італійські та британські F-35 отримають більше нової зброї: для Великобританії це крок до закупівлі нових стелс-винищувачів

1186
Міністр Великобританії каже: жодних нових контрактів на F-35, поки нинішні літаки не отримають нову зброю
Міністр Великобританії каже: жодних нових контрактів на F-35, поки нинішні літаки не отримають нову зброю

Рішення Великобританії про закупівлю більше літаків F-35 залежить від того, як швидко отримають нову зброю наявні стелс-винищувачі

Компанії MBDA і BAE Systems отримали додаткове фінансування від урядів Великобританії та Італії для завершення інтеграції ключових систем озброєння до літаків п’ятого покоління F-35, що мають розширити можливості парку бойових винищувачів цих країн, повідомляє видання Defense News із посиланням на пресслужби компаній.

Винищувач F-35
Один з італійських винищувачів F-35

Таким чином, британські стелс-винищувачі F-35 на додачу до високоточної бомби Paveway IV від Raytheon UK та протиповітряної ракети MBDA ASRAAM отримають високоточну наземну ракету SPEAR та ракету класу "повітря-повітря" Meteor.Разом з тим, італійці поки що обрали лише Meteor, але згодом, як повідомляються, можуть зацікавитися також і ракетою SPEAR.

Читайте також: Літати на F-35 стане дешевше: Lockheed Martin має знизити вартість льотної години на 10,7%

За умовами контракту, роботи з інтеграції ракет у винищувачі будуть виконуватися субпідрядником через виробника літаків Lockheed Martin за допомогою компанії BAE Systems.

Ця угода про фінансування, схоже, поставить остаточну крапку у потенційній суперечці між британцями та американцями щодо термінів інтеграції ракет Spear та Meteor.

Так, раніше міністр оборони Великобританії Бен Уоллес заявив Парламентському комітету з оборони Великобританії, що він не планує купляти нові F-35 доти, поки не буде вирішене питання про інтеграцію нової зброї до винищувачів F-35.

Разом з тим, наразі відомо, що дата установки нових ракет на F-35 поки що обговорюється, однак ВПС країни планують отримати зброю до кінця 2024 року.

Відомо, що початкове фінансування для початку інтеграції ракет Meteor та Spear у європейські винищувачі F-35 американська компанія Lockheed Martin отримала у 2019 році. Водночас отримана частина фінансування дозволить завершити роботу над інтеграцією обох видів зброї – сума інвестицій наразі невідома, однак припускається, що вона становить близько 400 млн доларів.

F-35 стелс-винищувач
Великобританія та Італія входять у кооперацію зі створення винищувача F-35

Раніше Defense Express розповідав, що військово-повітряні сили Німеччини завершили льотні випробування своєї новітньої ракети класу "повітря-повітря" Meteor та визнали її готовою до використання на борту флоту винищувачів Eurofighter Typhoon.

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon під час авіашоу у 2018 році. Фото: Адріан Денніс / AFP / Getty Images

Ракету Meteor мають отримати всі німецькі Eurofighter Typhoon, окрім старих моделей Tranche-1.

Читайте також: Ще одна "домівка" для італійських F-35B: десантний корабель-"авіаносець" Trieste вийшов на перші ходові випробування