xcounter
#

Іспанське військо хоче вперше масштабно закупитися "мікро" та "міні" дронами

809
Фото - Teledyne FLIR
Фото - Teledyne FLIR

Було оголошено одразу дві програми, за якими дронами має поповнитися не тільки підрозділи сухопутних військ, але й флоту та повітряно-космічних сил

Іспанське військо вперше здійснює масштабні закупівлі дронів класу "мікро" (вагою до 2 кг) у дійсно значних кількостях для потреб не тільки своїх сухопутних сил, але також й повітряно-космічних військ та військово-морського флоту - йдеться про рамкову угоду на 39 млн євро, при чому стартовий бюджет становить 18 млн - на ці кошти планують закупити партію зі 114 систем по як мінімум чотири дрони в кожній - тобто щонайменше 456 одиниць.

З озвучених вимог - гіростабілізована камера, дрон має бути мультикоптерного типу з максимальною злітною масою менш як 2,5 кг і тривалістю перебування у повітрі близько 30 хв, розповідає видання Infodefensa.

Читайте також: Чи використала РФ масово нові БПЛА "Гербера" під час рекордної атаки майже 90 дронами

З корисного навантаження, окрім камери, озвучені також датчики РХБЗ, системи під'єднання зовнішнього навантаження тощо. Дрони розглядаються для виконання низки різних завдань - від розвідки, підтримки наземних операцій і до захисту об’єктів та командних пунктів.

Але також вартий уваги і той факт, що це вже другий контракт на дрони, укладений протягом досить короткого періоду - йдеться про закупівлю дронів класу "міні" (2-15 кг) за 498 тисяч євро за одну систему, що складається з двох-трьох дронів. Всього планують закупити щонайменше 91 комплекс, тобто загальна кількість безпілотників може сягати 273 одиниць.

Дрон повинен мати гіростабілізовану камеру, три батареї, додаткову батарея для наземної станції управління, цифрову систему радіозв’язку, симулятор місії тощо. Маса дрона має становити близько 15 кг, дальність дії - понад 15 км, в ідеалі - 30 км, дрон має бути модульним, щоб складання можна було здійснювати без додаткових інструментів. Перелік корисного навантаження фактично такий самий, як і у випадку з дронами класу "мікро".

Час розгортання комплексу - п’ять хвилин у транспортній конфігурації і дві - за умови, що підрозділ вже розгорнуто. Дрон повинен вміти працювати за умови вітру у 10,2 м/c, крейсерська швидкість - не менш як 72 км/год, висота - не менш як 4000 м.

Раніше Defense Express розповідав, що Іспанія вперше озвучила, скільки САУ хоче купити на заміну "ветеранам" M109.

Читайте також: Українські далекобійні дрони отримали ідеальну БЧ з повітряним підривом: ГУР додав деталей атаки авіабази "Оленья"