xcounter
#

Іран "засвітив" новий дрон-камікадзе з "опцією" зміни БЧ: порівнюємо його з розробками США та Туреччини

10744
Іран "засвітив" новий дрон-камікадзе з "опцією" зміни БЧ: порівнюємо його з розробками США та Туреччини

Іран у своєму активі має низку дронів-камікадзе, один з яких – Meraj-521, що нещодавно було помічено на навчаннях КВІР

Іран під час навчань Корпусу вартових Ісламської революції засвітив свою чергову розробку у напрямку баражуючих боєприпасів – це новий дрон-камікадзе під назвою Meraj-521. Про це розповідає видання Tasnim News.

Відомо про цю розробку наразі небагато, але загалом можна констатувати таке – це звичайний баражуючий боєприпас, що запускається з невеликих за розмірами пускових та наводиться оператором на ціль за допомогою планшета.

Читайте також: Атака іранськими дронами-камікадзе Shahed-136 по містах: реальні, перспективні та фантастичні засоби протидії
іранський дрон-камікадзе Meraj-521
Іранські дрони-камікадзе Meraj-521

Тактико-технічні іранського Meraj-521 декларуються наступні: дальність дії – 5 кілометрів, час перебування у повітрі – від 5 до 15 хвилин. Може мати різні за масою бойові частини – 500, 700 або ж 1000 грамів, від чого, ймовірно, і залежить, скільки зможе протриматися у повітрі цей дрон-камікадзе.

У мережі вже відзначили, що ця розробка візуально схожа на американський баражуючий боєприпас Switchblade 300, який активно використовується ЗСУ проти російської армії.

дрони-камікадзе іран сша Switchblade
Іранський дрон-камікадзе Meraj-521 (зліва) і американський Switchblade (справа)

Щодо ТТХ, то тут можна зауважити таке – Switchblade має вдвічі більшу дальність – 10 км проти 5 км в іранського дрона-камікадзе, час перебування у повітрі обмежений 10 хвилинами. Вага бойової частини також менша і становить всього 300 грамів.

Разом з тим, з боку Defense Express зауважимо, що Meraj-521 також можна порівняти з іншою розробкою, але не з США, а з Туреччини. Йдеться про баражуючий боєприпас Alpagu від компанії STM.

Alpagu
Турецький баражуючий боєприпас Alpagu

Його дальність – менш як 10 км, час перебування у повітрі – 10-15 хвилин, вага бойової частини – 300 грамів. Як і Switchblade 300, турецький Alpagu передусім ефективний проти піхоти, а також неброньованої техніки.

З огляду на вищезазначене, можна зробити такий висновок: Ірану вдалося зробити копію вже існуючої зброї, яка має скромніші показники по дальності (5 км проти 10 км в аналогів), але, разом з тим, отримала цікаву "опцію" у вигляді можливості зміни бойової головки, яка, хоч і впливає на те, скільки Meraj-521 може пробути у повітрі, але навіть у "мінімальному" варіанті потужніша, ніж в аналогів.

Читайте також: Пропагандони РФ випадково розгромили легенду власної влади про "російську "Герань-2"