xcounter
#

До готових російських Су-35 Іран отримав ще й ліцензію на їх виробництво

4193
Виробництво Су-35 у РФ
Виробництво Су-35 у РФ

Тегеран зможе доволі швидко збирати російські винищувачі із машкомплектів та довести кількість Су-35 у строю до майже сотні

Вважається, що за свою співпрацю з РФ та передачу озброєння Іран серед усього іншого отримав 24 винищувачі Су-35, які почали надходити з квітня 2023 року. Але як виявилось, цього Тегерану замало, або об'єм допомоги настільки виріс, тому Іран отримав й ліцензію на виробництво цього літака.

Як пишуть російські та іранські профільні джерела, угода стосується можливості виробництва від 48 до 72 винищувачів. При цьому не лише Су-35, а й простішого за оснащенням двомісного Су-30, які обидва є модернізаціями радянського Су-27.

Читайте також: Повітряні Сили України використовують "морські бомби" з AASM Hammer​ (фото)
Су-30
Су-30 у версіях з ПГО та без

І якщо подивитися на досвід РФ з продажу ліцензій на Су-30, то мова йде про збирання літака із готового машкомпелкту на території країни. Тобто для Ірану це не лише більш ніж значне оновлення своїх повітряних сил, це ще і швидке виведення їх на абсолютно новий рівень.

При цьому навіть 24 Су-35 вже докорінно змінили ситуацію. Тим паче, що могли бути передані максимально швидко, бо вони були вже виготовлені, але "припадали пилом" після скасування контракту на 2 млрд доларів з Єгиптом, який побоявся американських санкцій.

Су-35
Су-35

Справа в тому, що іранські повітряні сили, це про щось середнє між "лавкою антикваріату" та "зоопарком". Бо це суміш із залишків ще американських постачань до Ісламської революції, постачання з Китаю та перегнані іракськими пілотами у 1991 році радянські машини.

І скільки з 68 F-4 Phantom, 43 F-14 Tomcat, 24 Chengdu J-7 (китайські копії МиГ-21), 35 МиГ-29 та інших машин ще у бойовій готовності - величезне питання. Але тепер у Тегерана з'явилась можливість отримати майже сотню Су-35. А вже така кількість винищувачів це про доволі значну зміну балансу сил у регіоні.

Тим паче, що РФ посилює Іран не лише літаками, а й засобами ППО. Зокрема ще у серпні з'явилась інформація, що Москва передала С-400 для захисту іранських ядерних об'єктів. Більше того, Іран до цього підтверджував і отримання від РФ ударних вертольотів Ми-28, так і навчально-бойових літаків Як-130.

Читайте також: Саудівська Аравія закуповує у РФ ЗРГК "Панцирь" і це не фантазії роспропаганди: чи будуть наслідки