xcounter
#

Хто буде віцепрем'єром з ОПК: обойма претендентів скоротилась до одного (оновлено)

Обрати було складно, але навіть кращого може "спалити" парламент
Хто буде віцепрем'єром з ОПК: обойма претендентів скоротилась до одного (оновлено)
893

Про те, що в уряді треба запровадити посаду віцепрем'єра з ОПК Володимир Зеленський оголосив ще третього червня, але "процес пішов" лише 10 липня

4 липня Зеленський повідомив, що "ми побачили вже багатьох дійсно талановитих людей. Зараз вибираємо найкращу кандидатуру".

Після декількох годин після публікації цього матеріалу, агенція Defense Express отримала у своє розпорядження проект постанови Кабінет Міністрів України, в якій визначено кандидата на пост віце-прем’єра з питань стратегічних галузей промисловості України. Ним став Олег Уруський, який, після отримання необхідної кількості голосів у Верховній Раді, обійме посаду. Детальніше про Олега Уруського - у окремому матеріалі.

Читайте також: В Україні створять нове міністерство: в РНБО представили реформу ОПК

До переліку інших найкращих входило ще чотири кандидати:

  1. Віталій Немілостівий - колишній перший заступник міністра промислової політики, нині керівник приватної компанії "Корпорація УкрІннМаш";
  2. Віктор Попов - голова правління ПАТ "ФЕД";
  3. Юрій Пащенко - директор заводу "Іскра", колишній заступник директора концерну "Укроборонпром";
  4. Сергій Тихонов - завідувач відділу безпеки та оборонно-промислового комплексу в Офісі президента

Подейкують, що кандидатуру Олега Уруського президенту Зеленському порекомендував Володимир Горбулін, з яким Уруський працював як в Національному космічному агентстві, так і в Комісії з питань ОПК. Решта четверо обговорювались на засіданні Комісії з вибору нового віцепрем’єр-міністра, яка пройшла 2 липня.

Головою комісії був Президент України, а участь у голосуванні взяли глава Офісу президента Андрій Єрмак, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, глава СБУ Іван Баканов, голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич, перший віцепрезидент Національної академії наук України Володимир Горбулін, профільний заступник глави Офісу президента України Роман Машовець, а також два голови комітетів парламенту.

Судячи з усього, з "пятірки кращих" саме Олег Уруський отримав карт-бланш на реформування ОПК. Значною мірою це залежало від симпатій насамперед самого Володимира Зеленського. Разом з тим, не виключена і патова ситуація, коли кандидатура, що визначена Комісією і підтримана Президентом, потім не набере достатньої кількості голосів при затвердженні у парламенті.

З посадою "оборонного" віце-прем’єр-міністра вже був холостий постріл. Це коли у складі уряду Гончарука на цю посаду заявили Генерального директора — генерального конструктора державного Київського конструкторського бюро "Луч" Олега Петровича Коростельова. Від цієї посади той відмовився, що, здається не викликало захвату в офісі Президента.Але отой демо-віце-прем’єр з "оборонки", на посаду якого так і не знайшли потім жодної прийнятної кандидатури, був би просто весільним генералом. Тому що у нього не було ні повноважень, ні апарату для реалізації усього комплексу завдань, що мають відношення до формування та реалізації оборонно-промислової політики.

Нині віцепрем’єр-міністру обіцяють і повноваження, і ціле своє міністерство, під дахом якою зберуться усі шматки того, що зветься "оборонно-промисловий комплекс". Що ж до темпів змін, то, за твердженням Секретаря РНБО Олексія Данілова, все буде залежати від того, яка прийде команда: "Ми пропонуємо змінити трошечки підхід: це не має бути одна людина, має заходити команда людей, які один з одним можуть працювати".

Зміни організації роботи оборонно-промислового комплексу (ОПК) здійснюютья згідно з рішенням РНБО України від 18.02.2020 "Про основні показники державного оборонного замовлення на 2020 рік та 2021, 2022 роки", уведеного в дію Указом Президента України від 27 лютого 2020 року № 59.

Кардинальна зміна підходів до управління ОПК має розв’язати насамперед проблему недостатнього рівня координації суб’єктів військово-промислової політики, зокрема, відсутності профільного координуючого органу, та запровадити системний підхід до розвитку цієї сфери.

Віцепрем’єру з ОПК обіцяють і повноваження, і міністерство. Але чи так буде?

Перший етап реформування передбачає створення профільного міністерства, яке відповідатиме за формування і забезпечення реалізації державної військово-промислової політики, та запровадження посади віце-прем’єр-міністра - міністра розвитку стратегічних технологій та інновацій, до повноважень якого буде віднесено питання реформування ОПК та розвитку космічної галузі.

Другій етап присвячений розв'язанню питання щодо організаційно-правової форми роботи підприємств, що входять до складу ДК "Укроборонпром".

У структуру нового міністерства, за планом РНБО, мають увійти підприємства ДК "Укроборонпром", Державне космічне агентство України, Державний науково-дослідний інститут інформатизації та моделювання економіки, Держслужба експортного контролю, державне підприємство Павлоградський хімічний завод. Підприємства ОПК мають насамперед сконцентруватися на забезпеченні армії сучасними високотехнологічним озброєнням та технікою, що дозволить ефективно реагувати на сучасні виклики.

Не виключена і патова ситуація, коли обрана кандидатура не набере достатньої кількості голосів при затвердженні у парламенті

Разом з тим, окремі керівні представники фракції "Слуга народу" дотримуються позиції, що, попри заяви з боку РНБО, для "оборонки" все одно можна обмежитись версію у форматі "віце-прем’єр-міністр, але без міністерства". Це мінімізує потенційні ризики для того ж комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представники якого хочуть зберегти свій максимальний контроль та вплив на формування Державного оборонного замовлення. Блокування у Верховній Раді будь-якої кандидатури на посаду віце-прем’єр-міністра теж вписується у цей план.

Читайте також: Зе-обойма: на посаду нового віце-прем’єра з "оборонки" розглядають п`ять кандидатур