xcounter
#

Олексій Данілов: Втрата оборонно-промислового комплексу буде катастрофою

1129
Секретар РНБО Олексій Данілов. Фото "Українська правда"
Секретар РНБО Олексій Данілов. Фото "Українська правда"

Секретар РНБО Олексій Данілов у інтерв’ю "Українській правді", серед іншого, прокоментував ряд актуальних питань щодо реформування та перспектив розвитку оборонно-промислового комплексу України.

Про "Укроборонпром"

Що в нас таке "Укроборонпром" сьогодні? Це частина, і вона на сьогоднішній день не є домінантою в нашому оборонно-промисловому комплексі країни. Багато з’явилося приватних компаній, які займаються цими питаннями, яким монопольно "Укроборонпром" вказував на ціни. Ми вважаємо, що в тому вигляді, в якому є, цей монстр існувати не може.

Читайте також: В Україні створять нове міністерство: в РНБО представили реформу ОПК

"Укроборонпром" – це тільки частина оборонно-промислового комплексу, який є в нашій країні.

За утримання "Укроборонпрому" платять підприємства нашого військово-оборонного комплексу, які фінансуються за рахунок держави.

Він не може бути, по-перше, монополістом, йому ніхто такого права не давав. Була прийнята постанова Кабміна. Але її тривалий час гальмували, бо вона забороняла "Укроборонпрому" встановлювати приватним компаніям ціни, за якими вони продають свою продукцію за кордон.

Про стосунки з "Укроборонпромом" у контекті реформи, яка запропонована концерном з поділ усіх підприємств на три групи і з визначенням різних перспектив для кожної

…А що значить поділити на три групи? Диявол криється в таких тонкощах. І хто сказав, що має бути саме три групи? Чому не десять? І взагалі, яке до цього має відношення структура "Укроборонпрому", яка живе за гроші платників українських податків?

БТР-4
Дорога у майбутнє для української зброї буде "відвойована" лише за розумної оборонно-промислової та воєнно-технічної політики

Хто платить за утримання "Укроборонпрому"? За утримання "Укроборонпрому" платять підприємства нашого військово-оборонного комплексу, які фінансуються за рахунок держави.

Ми даємо гроші цим підприємствам, замовляємо ту чи іншу продукцію оборонного призначення, і вони мають поділитися відсотками з "Укроборонпромом". Ну, це не є чесно – це по-перше.

По-друге, у нас була відкрита дискусія, відкрита позиція по цьому питанню. І про жодні з’ясування стосунків з "Укроборонпромом" взагалі мови не може бути.

Про долю підприємств ОПК та доступ до технологій

По-перше, є підприємства, які взагалі не мають відношення до оборонно-промислового комплексу. Їх туди записали свого часу для того, щоб мати можливість ставити керівництво і заробляти. Ці підприємства треба терміново віддавати, і це якраз наша концепція, в Фонд держмайна. І хай він їх продає на аукціоні, що хоче з ними робить.

Є частина підприємств, які мають залишатися на 100 відсотків в держави. Таких небагато, це стратегічні підприємства, без яких ми не можемо існувати.

Є велика кількість підприємств, де ми маємо залучити іноземних партнерів з інвестиціями і технологіями, щоб ми могли спільно виробляти сучасну продукцію.

І моє бачення дуже просте: максимальне залучення країн НАТО для спільного виробництва сучасної продукції. Я розумію, що це процес дуже складний, більше того, я усвідомлюю, що наш сусід робитиме все можливе, щоб такого партнерства не було.

Про посаду віцепрем'єра з питань ОПК та його завдання

У нас державницька позиція – віцепрем'єрміністр має бути. Чому? Тому що це вкрай-вкрай важлива для нашої країни галузь. Це може бути одна з небагатьох галузей, яка ще знаходиться в здоровому стані.

Олексій Данілов
В нашому ОПК все буде залежати від того, яка прийде команда. Це "не має бути одна людина, має заходити команда людей, які один з одним можуть працювати". Фото - "Українська правда"

Ми є координуючим органом. Наше завдання – максимально допомагати, чим ми можемо, по-перше.

По-друге, це буде залежати від того, яка прийде команда. Сьогодні ми пропонуємо змінити трошечки підхід: це не має бути одна людина, має заходити команда людей, які один з одним можуть працювати.

Це дуже складна ситуація. Якщо ми втратимо оборонно-промисловий комплекс, це буде катастрофа.

В тему:

Президент Володимир Зеленський на зустрічі з представниками бізнесу Одеської області 4 липня повідомив, що віце-прем'єр з питань промислової політики може з'явитися в уряді вже через тиждень: "Ми вирішили в цілому відновити таку посаду як віце-прем'єр-міністр з питань промислової політики. Упевнений, що через тиждень у нас... Ми побачили вже багатьох дійсно талановитих людей. Зараз вибираємо найкращу кандидатуру", повідомив Інтерфакс.

Читайте також: "Укроборонпром" атакує РНБО