xcounter
#

Ходові можливості нової ТЗМ-360 "Нептун" перевірили екстремальним подоланням пагорбу (відео)

7096
Нова ТЗМ-360 "Нептун" під час екстремального подолання пагорбу на полігоні
Нова ТЗМ-360 "Нептун" під час екстремального подолання пагорбу на полігоні

Машини першого серійного дивізіону РК-360МЦ "Нептун", замовленого Міністерством оборони України на потреби ЗСУ, продовжують ходові випробування в зимових умовах

На одному з українських полігонів триває тестування нової спецтехніки на шасі Tatra, яка входить до складу першого серійного дивізіону мобільного берегового протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун".

Нещодавно випробувальна команда перевірила ходові можливості нової транспортно-заряджаючої машини ТЗМ-360 під час подолання невеликого пагорбу.

Читайте також: "Нептун", корвети і тральники: як розвиватимуться ВМС України в 2022 році

Попри зимові умови, бездоріжжя й крутий кут підйому та спуску, нова ТЗМ (без вантажу) на шасі Tatra T 815 8х8 впевнено пройшла цей тест, що можна побачити на відео з різних ракурсів (зокрема й з кабіни машини), довівши високі ходові якості обраної для "Нептуна" платформи.

ТЗМ-360 Нептун
Нова ТЗМ-360 "Нептун" під час зимових польових ходових випробувань

Нагадаємо, співвиконавцем ДККБ "Луч" у роботах з інтеграції українського протикорабельного комплексу на чеське шасі є приватна компанія СКТБ Корпорація "УкрІннМаш". У 2021 році приватники успішно виконали схоже замовлення зі створення двох мобільних багатофункціональних РЛС "Мінерал-У" на платформі Tatra 8х8.

ТЗМ-360 Нептун
ТЗМ-360 "Нептун" на шасі Tatra на відмінно впоралась з подоланням важкої перешкоди

Як повідомлялося раніше, перший замовлений Міноборони України наприкінці 2020 року дивізіон (у складі 19 спецмашин на шасі Tatra) берегового протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун" за планом має бути готовим до кінця першого кварталу поточного року.

УСПУ-360 Нептун
Серійна пускова установка УСПУ-360 "Нептун" на шасі Tatra T 815 8х8 на зимових випробуваннях у січні 2022 року в бойовому положенні

На сьогодні всі складові серійного комплексу проходять перевірку ходових властивостей та працездатності інших систем. Так, нещодавно з’явилось відео тестування гідравліки та аутригерів (постановка та вихід з бойового положення) в зимових польових умовах пускової установки УСПУ-360 "Нептун".

Читайте також: До якого сценарію агресії Кремля готуються ВМС України, і яка при цьому буде роль "Нептуна" та бронекатерів