xcounter
#

ХАМАС міг отримати від Ірану одразу два типи дронів-камікадзе для ударів по Ізраїлю

5403
Бойовики ХАМАСу відпрацьовують запуск дронів-камікадзе Zouari, стоп-кадр з пропагандистського відео, час невідомий
Бойовики ХАМАСу відпрацьовують запуск дронів-камікадзе Zouari, стоп-кадр з пропагандистського відео, час невідомий

Хоча палестинці це видають за "свої" БПЛА, все рівно виникає питання, як Моссад це пропустив

Сьогодні у відкритому доступі з’явились одразу кілька відео, з яких випливає, що для ударів по території Ізраїлю палестинські бойовики ХАМАСу почали використовувати не тільки реактивні снаряди, але й дрони-камікадзе також. Наразі відомо про наявність у цього угрупування одразу двох типів "літаків-снарядів", при цьому стверджується, що обидва – начебто власної розробки ХАМАСу.

Перший фігурує під назвою Zouari, на честь туніського інженера Мухаммада Зуарі, що працював із угрупуванням по темі безпілотних технологій, та був ліквідований ізраїльською розвідкою в 2016 році. Побачити ці безпілотники можна зокрема на кадрах відео із навчань бойовиків ХАМАСу перед вторгненням в Ізраїль.

Читайте також: Скільки танків і бронемашин, артилерії та літаків має ЦАХАЛ
Бойовики ХАМАСу виконують пуск дрона-камікадзе Shehab, стоп-кадр з пропагандистського відео, 8 жовтня 2023 року

Другий тип дронів-камікадзе, який опинився у розпорядженні палестинських бойовиків, фігурує під назвою Shehab. І що показово, вперше цей баражуючий боєприпас ми можемо побачити саме на відео, яке демонструє пуск із міської забудови (що демонструє і рівень тотального нехтування нормами ведення бойових дій зі сторони угрупування ХАМАС, і заодно рівень примітивності та гнучкості у використанні цього БПЛА).

Але що цікаво, ще у листопаді 2022 року аналітики порталу Oryx випустили публікацію, в якій узагальнили усі відомі дані по експорту дронів різного призначення з Ірану. І в цій публікації стверджується, що обидва згадані вище типи БПЛА палестинський ХАМАС отримав насправді від Тегерану.

Бойовики ХАМАСу відпрацьовують запуск дронів-камікадзе Zouari, зображення наводить Oryx в публікації у листопаді 2022 року

Зокрема, автори Oryx стверджують, що "літаки-снаряди" типу Zouari палестинці отримали від своїх іранських "колег" ще в 2022 році, а дрони-камікадзе типу Shehab – взагалі в 2021 році.

Кількість ймовірно переданих БПЛА-камікадзе обох типів, ймовірно наявна у палестинців кількість безпілотників перед початком вторгнення, і ТТХ цих баражуючих боєприпасів – поки лишаються невідомі.

Але якщо Oryx не помилився у своїх твердження, і обидва типи дронів-камікадзе для ударів по Ізраїлю палестинські бойовики отримали саме від Ірану, та й змогли заодно підготувати відповідну кількість розрахунків для їх застосування – то тут заодно виникає питання, як і це міг пропустити Моссад. Втім, це питання може хіба що доповнити загальну картину неготовності Ізраїлю до вторгнення ХАМАСу.

Бойовики ХАМАСу відпрацьовують запуск дронів-камікадзе Zouari, стоп-кадр з пропагандистського відео, час невідомий
Читайте також: Перші висновки з атаки ХАМАС: чому "Залізний купол" пропускає ракети, підбита Merkava з дрона та провал розвідки