xcounter
#

До окупованого Криму йде фрегат ВМС Франції, що може нести до 16 крилатих ракет на борту

4194
Фрегат ВМС Франції FS Auvergne, фото з відкритих джерел
Фрегат ВМС Франції FS Auvergne, фото з відкритих джерел

Париж посилює свою військову присутність в Чорноморському регіоні

Сьогодні, 14 грудня 2021 року, до акваторії Чорного моря увійшов фрегат ВМС Франції FS Auvergne (D 654) типу FREMM.

Скільки часу перебуватиме цей бойовий корабель в акваторії Чорного моря – поки що невідомо, але сили Чорноморського флоту РФ в окупованому Криму вже почали стежити за французьким фрегатом FS Auvergne. Про це йдеться в публікації порталу Navy Recognition.

Читайте також: ЛДАРЗ відклав завершення державних випробувань МіГ-29МУ2 на 2022 рік
Фрегат ВМС Франції FS Auvergne, фото з відкритих джерел

Особливість ситуації – вперше за тривалий час Франція надіслала в Чорне море саме бойовий корабель типу "фрегат", що може виступати носієм крилатих ракет.

До цього моменту французькі ВМС демонстрували свою присутність в Чорному морі за допомогою своїх патрульних кораблів, тральників або ж розвідувального корабля Dupuy-de-Lôme.

Фрегат ВМС Франції FS Auvergne, фото з відкритих джерел

Якщо говорити конкретніше – фрегати ВМС Франції типу FREMM мають вертикальну пускову установку одразу на 16 комірок, із яких можна застосовувати або зенітні ракети типу Aster 15 або ж крилаті ракети Storm Shadow, що мають дальність стрільби до 250 кілометрів. Крім того, фрегати ВМС Франції типу FREMM також озброєні 8 пусковими установками для запуску протикорабельних ракет MM 40 Exocet block 3.

Таким чином, французький фрегат FS Auvergne за своїм потенціалом перевищує окремо кожен із трьох російських фрегатів проекту 11356, що складають "ядро" надводних сил Чорноморського флоту РФ.

Фрегат "Адмирал Григорович" Чорноморського флоту РФ, що належить до проекту 11356, фото ілюстративне

Є підстави говорити, що Франція на даний момент загалом посилює свою воєнну присутність в Чорноморському регіоні. Зокрема, 9 грудня 2021 року Міноборони РФ заявив, що винищувачі Су-27 із окупованого Криму виконали "перехоплення" цілої формації літаків НАТО, яка складалась із винищувачів Rafale та Mirage 2000 ВПС Франції, "повітряний танкер" КС-135 ВПС Франції та літак-розвідник RC-135 ВПС США.

Востаннє літаки ВПС Франції виконували політ до берегів окупованого Криму у лютому та травні 2021 року.

Літаки ВПС Франції, що летять до берегів окупованого Криму, грудень 2021 року, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Судан відновлює роботу по створенню військово-морської бази для РФ