xcounter
#

Судан відновлює роботу по створенню військово-морської бази для РФ

1255
Фрегат Чорноморського флоту РФ "Адмирал Григорович" у Порт-Судані, фото з відкритих джерел
Фрегат Чорноморського флоту РФ "Адмирал Григорович" у Порт-Судані, фото з відкритих джерел

Якщо ця база таки буде створена, Кремль зможе створити загрозу для свободи судноплавства в районі Суецького каналу – стратегічно важливої магістралі для світової економіки

Військовий уряд Судану вирішив відновити роботу по створенню військово-морської бази у місті Порт-Судан, яку використовуватиме ВМФ Російської Федерації. Про це заявив головнокомандувач збройних сил Судану Абдель Фаттах аль-Бурхан, пише портал Navy Recognition.

Угоду про створення військово-морської бази РФ та Судан уклали в грудні 2020 року. За умовами угоди, росіяни можуть розміщувати на цій базі одночасно не більше чотирьох кораблів, зокрема із атомною силовою установкою, та одночасно не більше 300 військовослужбовців.

Читайте також: Ядерний центр "Росатому" у новому сітчастому боєприпасі застосував запатентовану українську ідею
Корабель-плавуча майстерня Чорноморського флоту РФ ПМ-138 у Порт-Судані, фото з відкритих джерел

Судан зобов’язався передати безоплатно у користування РФ територію на всю інфраструктуру майбутньої військово-морської бази.

Угода укладалась строком на 25 років із опцією автоматичного продовження на строк у 10 років, якщо за 12 місяців до формального кінця угоди жодна із сторін не заявить намір в односторонньому порядку вийти із домовленостей.

Розвідувальний корабель "Приазовье" Чорноморського флоту РФ у Порт-Судані, фото з відкритих джерел

Наприкінці квітня 2021 року "цивільний" уряд Судану оголосив, що призупиняє дію угоди про будівництво військово-морської бази для ВМФ РФ. Однак, 25 жовтня 2021 року військові Судану влаштували військовий переворот та встановили в країні свій "військовий уряд".

Тут слід окремо відзначити - якщо РФ зможе створити військово-морську базу в Судані, це означатиме, що Кремль зможе "нависати" над Суецьким каналом, стратегічно важливої магістралі для світової торгівлі загалом, для свободи судноплавства зокрема.

Розвідувальний корабель "Иван Хурс" Чорноморського флоту РФ у Порт-Судані, фото з відкритих джерел
Читайте також: "Руський ковчег" у Сибіру – нова ідея-фікс міністерства оборони РФ