xcounter
#

До якості закуплених у Чехії "скандальних" 100-мм снарядів для гармат МТ-12 претензій немає - висновок експертизи ЦНДІ ОВТ ЗСУ

 Стрільба з гармати МТ-12 "Рапіра"
Стрільба з гармати МТ-12 "Рапіра"
7519

Закуплені у Чехії 100-мм боєприпаси придатні до бойового застосування, а їхня якість відповідає вимогам першої категорії, тобто найвищої за своїми якісними характеристиками.

Міноборони відзвітувалось про проведення науково-технічної експертизи придбаних у 2020 році відновлених 100-мм пострілів для протитанкових гармат МТ-12, які були закуплені "Укрспецекспортом" у чеської компанії.

Відповідне повідомлення з'явилось на офіційному сайті оборонного відомства 8 жовтня. У ньому стверджується, що "на початку поточного року у деяких медіа була поширена інформація, що Міністерством оборони України були закуплені нібито неналежної якості постріли УОФ-12, придбані за державним контрактом № 403/1/20/74 від 19.10.2020 р. між Міноборони та ДП "Укрспецекспорт" та поставлені компанією Czech Defense Systems А.S".

Читайте також: Міноборони розповіло деталі поставок пострілів до "Рапір": снаряди мають ресурс на 10 років зберігання

За висновком науково-технічної експертизи, проведеної Центральним науково-дослідним інститутом озброєння та військової техніки Збройних Сил України, лабораторні та полігонні випробування порохів метальних зарядів показали достатній запас їх хімічної стійкості та стабільності балістичних характеристик, що забезпечують табличну діяльність та показники розсіювання снарядів при стрільбі.

Стрільба з МТ-12

За результатом технічного огляду, лабораторних і полігонних випробовувань, постріли УОФ-12 та їх елементи, придатні до бойового застосування, а їх якість відповідає вимогам першої категорії, тобто найвищої за своїми якісними характеристиками.

Ця перевірка була наслідком гучних заяв народного депутата Михайла Бондара, який стержував про зловживання посадових осіб при реалізації цього контракту. За версією Бондара, в 2020 році Міноборони придбало у Czech Defense Systems А.S 5000 пострілів УОФ-12, виготовлених в СРСР у 1986-1988 роках, раніше списаних МО Болгарії та реалізованих на ринку. Ціна пострілів для МО України склала 760 євро за штуку.

МТ-12
Депутат Бондар стверджував, що військовим купили неякісні боєприпаси

Міноборони і ДК "Укрспецекспорт", у свою чергу, заперечували закупівлю непридатних артснарядів, вказуючи, що боєприпаси пройшли ремонт і контроль якості і відповідають всім вимогам. Тодішній заступник Міністра оборони Олександр Миронюк стверджував, що сумнівів щодо якості цієї продукції у нього немає.

"100 міліметрові боєприпаси закуплені відповідно до постанови уряду і чинного законодавства, знаходяться на складах і арсеналах. Є програма-методика приймально-здавальних випробувань. Боєприпаси будуть відстріляні в рамках бойової підготовки. У разі виявлення будь яких відхилень від технічних умов, вони будуть повернені постачальнику", – заявляв тоді Олександр Миронюк.

Рапіра
Підготовка до стрільби з МТ-12

Він стверджував, що під час відкритих перемовин постачання нових боєприпасів було запропоновано за ціною 38 764,96 гривень. Відновлені боєприпаси з технічними характеристиками та запасом ресурсу як у нових, пропонувались за 25 980,65 гривень з гарантією 24 місяці та 10 років зберігання. За погодженням зі службою забезпечення і було укладено державний контракт на закупівлю відновлених боєприпасів, які мають технічні показники нових, але дешевші на понад 30%.

Проте, через активну інформаційну кампанію у ЗМІ, що спотворювала дійсну ситуацію навколо закупівлі пострілів калібру 100 мм та намагання подати її з негативним підтекстом, за рішенням Міністра оборони була проведена службова перевірка діяльності посадових осіб на відповідність зазначеної закупівлі вимогам законодавства. Також було заявлено, що у Міноборони готові всіляко сприяти встановленню істини правоохоронними органами, отриманню об’єктивних висновків народними депутатами і суспільством.

МТ-12
За висновком науково-технічної експертизи, лабораторні та полігонні випробування порохів метальних зарядів показали достатній запас їх хімічної стійкості та стабільність балістичних характеристик

Висновки науково-технічної експертизи, проведеної Центральним науково-дослідним інститутом озброєння та військової техніки Збройних Сил України, власне, мають поставити крапку у цій історії.

Читайте також: Міноборони України проводить експертизу снарядів калібру 100 та 152 мм