xcounter
#

Чому одна з країн Європи "зажала" для ЗСУ свої "зайві" Мі-24

35036
Словацький Мі-24В
Словацький Мі-24В

Та чи можна сподіватися, що ці гелікоптери таки потраплять до Збройних Сил України

Словаччина продовжує надавати Україні військову допомогу – як розповів міністр оборони країни Яро Над у своєму акаунті у Twitter, Словаччина передала ЗСУ чотири гелікоптери Мі-17 та один гелікоптери Мі-2, а також боєприпаси для ракетних систем залпового вогню "Град".

Читайте також: У Словаччині розповіли, чи зможуть ЗСУ швидко отримати нові 155-мм САУ Zuzana 2

І якщо, як-не-як, за Мі-17 у вигляді військової допомоги можна подякувати, то один Мі-2 буде доволі сумнівним "підсиленням" для наших Збройних Сил.

Тим паче, якщо звернутися до Military Balance, то можна виявити, що крім 13 гелікоптерів Мі-17, Словаччина також має на зберіганні й 15 гелікоптерів Мі-24, з них п’ять – Мі-24Д та 10 – Мі-24В, причому з відкритих джерел відомо, що ці гелікоптери були зняті з озброєння у 2011 році.

Мі-24
Гелікоптери Мі-24 Збройних Сил України

Водночас, як заявив міністр оборони Словаччини, гелікоптери Мі-17, які отримали ЗСУ, були зняті з озброєння у зв’язку із появою у військах сучасних UH-60M Black Hawk – тобто, можна припустити, що словацькі Мі-17 були зняті з озброєння не раніше 2017 року, в якому Словаччина отримала перші американські гелікоптери. З відкритих джерел також дізнаємося, що станом на 2019 рік Словаччина мала "в запасі" два гелікоптери Мі-2.

Мі-17
Словацький Мі-17. Фото: TASR/Michal Svítok

Тому найпростішим поясненням, чому в списку гелікоптерів, які Словаччина передала ЗСУ, опинився Мі-2, може бути наступним: ця країна вирішила таким чином позбутися "зайвої" зброї.

Водночас варто звернути увагу й на таке висловлювання міністра оборони цієї країни: "Ця допомога [йдеться про гелікоптери Мі-17 та Мі-2 - прим. DE], як і всі інші поставки, буде відшкодована Словаччині з Європейського фонду миру, що є яскравим проявом солідарності Європейського союзу з Україною".

Тобто, цілком можливо, що Словаччина "приберегла" свої Мі-24 для того, щоб вибити для себе якісь вигідніші умови та, наприклад, за тією ж схемою "кільцевого обміну" посилити свої повітряні сили новими зразками, а техніку зі зберігання передати Збройним Силам України.

Читайте також: Словаччина передала Україні ЗРК С-300 - офіційно