xcounter
#

Чому мільярдна ставка армії США на ЗРК IM-SHORAD може не зіграти

Чому мільярдна ставка армії США на ЗРК IM-SHORAD може не зіграти
6697

Армія США вклала понад мільярд доларів в нову систему ППО під назвою IM-SHORAD для захисту солдатів від атак дронів. Але армія вже намагалася розробити щось подібне, та проєкт повністю провалився. І навіть якщо нова система запрацює, як задумано, залишається багато серйозних питань, каже Forbes.

США десятиліттями насолоджувалися перевагою в повітрі у кожному конфлікті. В останній раз американський солдат загинув від авіаудару противника під час Корейської війни. У той час як інші країни продовжували розробляти покоління бронетехніки, зенітні ракети або гармати, тактична ППО США поступово згорталася.

ЗРК Avenger
У 2005 році, в армії США було всього кілька ЗРК Avenger

У 2015 році армія виявила критичний пробіл у своїх можливостях ППО ближньої дії, оскільки виникла загроза безпілотників:

Читайте також: Експортовані ЗРК ППО Росії можуть підірвати їх майбутні продажі - Forbes

"З 2005 року ... експлуатація дронів стрімко збільшилася, і вони також успішно використовувалися обома сторонами в російсько-українському конфлікті", - зазначила Дослідницька служба Конгресу.

Загроза була підкреслена у 2018 році, коли іракські сили намагалися повернути Мосул, але зазнали тривалої атаки невеликих дронів, що скидають гранати. У небі панували реактивні літаки ПС США, але вони були марними проти квадрокоптерів, що літали на висоті 60-100 метрів.

бойова машина ППО ближньої дії IM-SHORAD
У відповідь на запит про нагальні потреби, армія прискорила процес вибору нової бойової машини ППО ближньої дії (IM-SHORAD)

У цьому місяці контракт на 1,2 мільярда доларів отримала компанія General Dynamics Land Systems (GDLS) в партнерстві з Leonardo DRS і Raytheon.

Головна вимога армії - бойова машина Stryker, обладнана для виявлення і знищення повітряних загроз, особливо БПЛА, а також вертольотів, літаків і крилатих ракет.

Шасі Stryker має кращий захист і мобільність по пересіченій місцевості, ніж Avengers. А на турелі IM-SHORAD встановлений цілий арсенал: чотири ПЗРК Stinger, 30-мм автоматична гармата XM914, кулемет M240, і пара ракет Hellfire.

IM-SHORAD радари MHR
IM-SHORAD також оснащена чотирма радарами MHR з оглядом на 360 градусів, які можуть виявляти цілі в русі, давачі видимого світла та ІЧ-давачі

Об'єднання існуючої машини, зброї та датчиків має стати швидким і простим способом створення нової машини ППО. Однак фіаско ЗСУ M247 Sergeant York в 1980-х роках довело протилежне.

В ЗСУ Sergeant York поєднувалися шасі танка M48, пара 40-мм гармат Bofors і радар від винищувача F-16. На думку розробників, використання існуючих елементів повинно було скоротити час розробки на п'ять років.

бойова машина ППО ближньої дії IM-SHORAD
У травні видавництво Janes повідомило, що спроби інтегрувати систему IM-SHORAD викликають «унікальні проблеми»

"Не дивлячись на те, що кожен компонент є досконалим сам по собі, вони повинні бути інтегровані, щоб працювати як система", - сказав Janes підполковник Бо Баркер (Beau Barker), армійський продукт-менеджер. Він зазначив, що прискорена програма спричиняє більше проблем, ніж зазвичай, і група з випробувань з інженерами працюють над їх вирішенням.

Навіть якщо IM-SHORAD буде успішним, він не буде оснащувати підрозділи до 2023 року. І світ значно просунувся вперед з моменту створення програми в 2015 році, особливо з точки зору загрози, з якою він зіткнеться.

Sergeant York DIVAD (Division Air Defense)
Сподіємося, висновки з розробки Sergeant York були засвоєні

Тим часом, кілька країн, включаючи Китай, Ізраїль і Туреччину, працюють над створенням роїв з сотень або навіть тисяч дронів, які можуть координувати свої атаки без прямого людського контролю.

IM-SHORAD коштує близько 8 мільйонів доларів, і США планує закупити 144 одиниць, що навряд чи достатньо для захисту кожного бронетанкового підрозділу, бази і конвою. "Ми вже спостерігаємо ситуацію, коли малі держави та повстанці щедро оснащені дронами. IM-SHORAD повинен бути високоефективним проти невеликої кількості дронів, але він може зіткнутися з такою кількістю цілей, з якою не зможе впоратися", робить висновок Forbes.

Читайте також: ​Якими британськими ракетними катерами може поповнитися бойовий склад ВМС України