xcounter
#

Військовий експерт Саламаха розповів, як змінилася тактика використання танків у ЗСУ з 2014 року

6762
Фото: Сухопутні війська Збройних Сил України
Фото: Сухопутні війська Збройних Сил України

Як сьогодні використовуються танки на полі бою та чи можуть чотири наші машини зупинити з десяток ворожих танків

Військовий експерт Микола Саламаха в інтерв’ю виданню "Мілітарний" розповів, як сьогодні Збройні Сили України використовують танки проти російської окупаційної армії та згадує найбільшу танкову битву з початку повномасштабної війни з РФ.

Передусім Саламаха наголошує на тому, що найголовніша відмінність у танковій тактиці ЗСУ у 2014 та 2022 році полягає в тому, що з початку повномасштабної війни з РФ в механізованих бригадах ЗСУ танкові батальйони використовуються повзводно чи поротно, тоді як у 2014-2015 роках танки на полі бою діяли переважно поодинці чи двійками, а використання трьох чи навіть чотирьох машин в одному місці вважалося "надзвичайною ситуацією".

Читайте також: Дефіцит "гарматного м'яса": у РФ розкрили, як списують корабельний склад у "піхоту" та набирають страйкболістів на війну

танк
Фото: Сухопутні війська Збройних Сил України

Разом з тим, сьогодні навіть якщо один чи два танки працюють "у відриві", то танкові екіпажі все одно не залишаються без зв’язку, технічної чи логістичної підтримки, а також без контролю командирів.

Крім того, Саламаха зауважує, що наразі ЗСУ мають більше досвідчених піхотних командирів, які розуміють, як можна використати танки на полі бою і яку вони найбільшу користь принесуть для того, щоб виконати поставлену задачу.

знищений танк окупантів
Знищений танк окупантів

Також військовий експерт згадує й найбільшу танкову битву з початку повномасштабної війни з РФ – це був випадок, коли чотири машини ЗСУ зустрілися з 10 танками окупантів і завдяки умілим діям наших танкістів рашисти зазнали втрат і не змогли прорвати позиції наших військових.

Т-80 танк зсу
Трофейні танки в руках ЗСУ. Фото: 93-тя ОМБр Холодний Яр

"Якщо поруч, справа і зліва, горить сусідній танк, то якщо ти не захищаєш власну землю, у тебе бажання йти вперед точно не буде", – зауважує Саламаха. Крім того, він зазначає, що навіть снаряд, який зрикошетити від верхньої лобової деталі танка чи лобової частини башти, здатен вивести ворожий танк з бою: екіпаж або отримує контузію й все одно починає тікати з танка, або "залишається там навіки".

Читайте також: На один танк ЗСУ рашисти втрачають п’ять своїх машин: Зеленський наголосив на важливості постачання зброї