xcounter
#

Чи є ще ознаки того, що Україна нарешті дійсно отримала перші F-16

F-16 (всі фото: US DoD)
F-16 (всі фото: US DoD)
7182

За даними західного видання Україну вже захищають F-16, але чи є ще якісь ознаки цього

На фоні дуже довгого очікування отримання Україною перших багатоцільових винищувачів F-16 з'явився перший інсайд у західній пресі, що ці літаки вже посилили ЗСУ.

Як пише Bloomberg, перші F-16, у визначений строк до 31 липня, були передані Україні. Їхня кількість незначна, більше того, невідомо, чи готові Повітряні сили одразу почати бойове використання винищувачів.

Читайте також: Туреччина пропонує Іспанії купити літак Hurjet, який можна модернізувати як легкий штурмовик

Водночас з боку Defense Express можливо задатися питанням, а чи можливо за сторонніми факторами знайти підтвердження тому, що ця знакова подія все ж таки відбулась. Зокрема можливо згадати, що дням вже з'явилось відео, на якому F-16 нібито в небі України.

Але все що можливо сказати, це те, що на відео дійсно F-16 і те, що воно зняте у теплу пору року. В Україні, в США, Європі чи в іншій частині світу зі схожим кліматом - невідомо та не може бути перевірним.

Також не було ніяких чітких строків із конкретними датами. Бо навіть коли мова йшла про літо, то було лише одне оптимістичне уточнення - про літо 2024 року. Що вже не мало, враховуючи перші строки у вигляді початку 2024 року. А 19 липня, Президент України Володимир Зеленський повідомив, що польський уряд прийняв певне рішення, яке дозволить Україні отримати F-16 швидше. Але про що йде мова так і залишилось невідомим.

Ще одним маркером можливого прибуття до України F-16 міг би бути аномальний далекобійний удар РФ по авіабазі чи авіабазах. Але нічний удар 31 липня, хоч дійсно і був аномальним за кількістю засобів, але складався лише із 89 дронів та однієї ракети типу Х-59. Водночас аномальним якраз була відмова ворога від завдання удару крилатими ракетами, хоча у морі перебувало три підводних носії ракет "Калибр", а у небо були підняті ракетоносії Ту-95МС.

Причини відмови від комбінованого удару досі залишаються невідомими. А ще однією аномалією цього удару, але позитивною, стала 100% результативність. Чи може це вказувати на появу F-16, які взяли участь у відбитті атаки, що зумовило ворога змінити плани - можливо, але не зі 100% вірогідністю.

F-16

Таким чином поки наразі немає жодного одного факта, який "залізно" доводив би прибуття до України довгоочікуваних F-16. Водночас у сучасну інформаційну еру, у будь-якому випадку, навряд вийде протримати у секреті посилення українських Повітряних сил доволі довго.

Читайте також: ВПС США хочуть витратити $500 млн на датчики для транспортних літаків