xcounter
#

Чехія на своїх заводах ремонтуватиме для ЗСУ танки Т-64, які випускались лише у Харкові

12897
Танки Т-64 в цеху ХБТЗ, квітень 2020 року, ілюстративне фото від АрміяInform
Танки Т-64 в цеху ХБТЗ, квітень 2020 року, ілюстративне фото від АрміяInform

Проект вимагатиме залучення фахівців з України та відбуватиметься паралельно з модернізацією чеських Т-72 для ЗСУ

Чеська державна оборонна компанія VOP CZ та "Укроборонпром" нещодавно уклали угоду про проведення капітального ремонту танків Т-64 для ЗСУ на потужностях чеського ОПК.

Вцілому деталі угоди не розкриваються. Але скоріш за все, для реалізації цього проекту чехи залучатимуть для роботи на своїх потужностях фахівців з ремонтних заводів в Україні, бо Т-64 – для Східної Європи машина невідома. Про це пише польський портал Defence24.

Читайте також: Бійці ЗСУ розповіли, за яких умов наш Т-64 може бути кращим за рашистський Т-72
Т-64 із складу 17-ої танкової бригади, фото – АрміяInform, дата публікації – 19 вересня 2022 року

Тут варто окремо зазначити, що танки сімейства Т-64 виготовлялись за часів СРСР лише на "Заводі імені Малишева" та ХБКМ в Харкові. Тому тут справді доведеться залучати спеціалістів з України, аби ремонтувати Т-64 в Чехії.

У квітні 2022 року було повідомлення від Міноборони Чехії, що вони уже готові допомогти Україні з ремонтом танків цього типу. Щоправда тоді в повідомленні фігурував зовсім інший підрядник – приватне підприємство Czechoslovak Group.

Чехи окремо підкреслюють, що ведуть цілеспрямовану політику по ремонту техніки для ЗСУ як однієї з форм допомоги для України. Тому, наприклад, для відновлення Т-64 застосують потужності, розміщені максимально близько до кордону з нашою державою.

Т-64 на відновленні, ілюстративне фото довоєнних часів

При цьому, як підкреслює Defence24, Чехія надає або уже готова надавати й інші форми допомоги для ЗСУ. Наприклад, за підсумками зустрічі у форматі "Рамштайн" 14 лютого 2023 року заступник міністра оборони Чехії Даніель Блашковець підкреслив, що його країна продовжує працювати над проектом по модернізації понад 90 танків Т-72 для українського війська.

Окрім того, Прага також готова дати свій вклад у підготовку наших бійців за стандартами НАТО. "Наша мета – до кінця 2023 року навчити близько 4 тисяч українських військових. В грудні ми завершили перший тренувальний цикл, зараз відбувається наступний, в цьому році заплановано ще три тренувальні цикли", - сказав заступник міністра оборони Чехії Блажковець.

Танки Т-64 Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Скільки Т-64 залишилось в строю ЗСУ, і яке майбутнє має цей танк (відео)