xcounter
#

Чехія бере чотири роки на роздуми, орендувати чи купувати нові JAS 39 Gripen

3063
Винищувач JAS 39 Gripen ВПС Чехії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Винищувач JAS 39 Gripen ВПС Чехії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Прага паралельно веде перемовини про можливу купівлю винищувача F-35 в США

Керівництво військово-повітряних сил Чехії планує за чотири роки, тобто в 2025-ому, прийняти остаточне рішення – продовжувати чи ні чинний контракт на оренду шведських винищувачів JAS 39 Gripen. Про це пише портал scramble.nl

Із 2005 року чеські ВПС орендують у шведської компанії Saab 12 одномісних літаків JAS39C та два двомісні JAS39D. За поточним договором, чехи зможуть орендувати шведські "Гріпени" до 2027 року, відповідно – керівництво чеських ВПС поставило собі строк прийняти рішення якраз за два роки до закінчення угоди про оренду.

Читайте також: Шведська Saab готова почати в 2022 році поставки серійних JAS 39E Gripen для Бразилії та Швеції
Винищувачі JAS 39 Gripen ВПС Чехії, ілюстративне фото з відкритих джерел

В свою чергу, керівництво шведської Saab уже "закинуло варіант" офіційній Празі – мовляв, країна може після 2027 року підписати контракт оренду або ж поставку винищувачів JAS 39 Gripen у новітніх варіантах E та F, під які однак не потрібно буде перебудовувати систему логістики та забезпечення у ВПС.

Однак, можливе подовженння оренди чи придбання "Гріпенів" - не єдиний варіант для оновлення національних ВПС, над яким зараз працює Чехія.

Винищувачі JAS 39 Gripen ВПС Чехії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як розповідав Defense Express, Прага почала неофіційні перемовини із американською корпорацією Lockheed Martin про можливу купівлю 40 винищувачів F-35A із поставкою після 2027 року.

Як "проміжний варіант" - розглядається поставка поки що не визначеної кількості винищувачів F-16.

У планах НАТО - до 2030 року флот винищувачів F-35 у Європі може вирости до 450 літаків, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Польський авіазавод PZL Mielec приєднається до програми по винищувачу F-16