xcounter
#

Борг по зарплаті на ХДАВП за 2 роки виріс майже на третину й становить близько 300 млн гривень

1810
Недобудовані літаки в цеху ХДАВП
Недобудовані літаки в цеху ХДАВП

За два роки заборгованість робітникам зросла майже на 100 млн гривень

Попри доручення Президента України від 2019 року керівництву ДК "Укроборонпром" щодо погашення боргів по заробітній платі та Указу Глави Держави №268/2021 (від 24 червня цього року) про введення в дію рішення РНБО "Щодо розвитку авіабудівної галузі України", ситуація на підприємстві далека від покращення.

"Ми знаємо, що на заводі ми маємо борг перед приватними кредиторами приблизно 1,5 млрд грн, ми знаємо, що на заводі є заборгованість перед співробітниками – приблизно 300 млн грн. І також близько 2,5 млрд грн – держборгу", - повідомив 29 листопада цього року т.в.о. голови ХОДА Олександр Скакун.

Читайте також: Гусєв офіційно підтвердив завершення робіт з імпортозаміщення першого Ан-178-100Р
ХДАВП
Борги по зарплаті на ХДАВП станом на серпень 2019 року становили близько 206 млн гривень. На сьогодні вони вже приблизно 300 млн грн

Нагадаємо, станом на 16 серпня 2019 року заборгованість становила 205,7 млн грн. Через кілька місяців, у листопаді 2019 року, під час відвідання авіапідприємства Президентом Володимиром Зеленським, він дав доручення колишньому очільнику Концерну Айварасу Абромавичусу про погашення заборгованості по зарплатні на ХДАВП, котре останній обіцяв виконати за пів року (власне, не тільки на ХДАВП, а взагалі на всіх підприємствах ДК "Укроборонпром").

Однак через понад рік, у січні 2021 року (коли почав працювати вже новий гендиректор концерну Юрій Гусєв), виявилось, що борг лише збільшився до 239 млн гривень.

Укроборонпром
Динаміка збільшення заборгованості робітникам ХДАВП при "нових командах" Концерну в мільйонах гривень.

Що дивно, після призначення нового генерального директора Концерну заборгованість схоже почала рости ще більшими темпами:

Ан-74Т-200А
Спеціалісти ХДАВП у Єгипті під час виконання шостого етапу ремонтно-відновлювальних робіт пошкодженого Ан-74Т-200А / Фото: Олександр Кривоконь, Юрій Селедцов

При цьому і керівництво авіазаводу, і ДК "Укроборонпром" звітують про певну нормалізацію роботи підприємства. Так, було відновлено роботу з ремонту одного з єгипетських Ан-74.

Крім цього, нещодавно (22 листопада цього року) на ХДАВП на технічне обслуговування вперше за останні роки прилетів Ан-74 іншого неназваного іноземного замовника. Також продовжується процес співробітництва з "Мотор Січ", в рамках якого у Харкові мають виготовити зразки фюзеляжів для гелікоптерів.

Ан-140
Наприкінці вересня 2021 року заступник генерального директора з виробництва ДК "Укроборонпром" Ігор Фоменко повідомив, що "за тиждень буде підписаний надважливий для ХДАВП контракт з "Мотор Січ" на продаж двох Ан-140". Проте, і через два місяці ніяких новин про це й досі не має

Все це начебто дозволило частково відновити роботу на заводі й почати виплачувати заробітну плату.

"Попри багаж значущих фінансових проблем, Харківське державне авіаційне виробниче підприємство сьогодні працює, намагаючись відновити виробництво, повернути втрачених клієнтів та їх довіру, розв'язувати питання з боргами.

Антикризові заходи, які запроваджуються на авіапідприємстві останніми місяцями, передусім забезпечують виплату поточної заробітної плати робочому колективу. Усі кошти, які вдається сьогодні заробити, направляються насамперед на оплату праці працівникам", – процитувала прес-служба Концерну слова очільника ХДАВП Олександра Кривоконя 2 вересня 2021 року.

Укроборонпром
Поки у звітах прес-служби Концерну ХДАВП прямує у "світле майбутнє", в реальності зростання заборгованості лише пришвидшується

Але якимось чином, попри всі декаларовані успіхи та антикризові програми, заборгованість робітникам за 11 місяців виросла десь на 60 млн гривень. Тоді як за 13 місяців при Абромавичусі "лише" (приблизно) на 30 млн.

Читайте також: Харківський авіазавод відновлює єгипетський Ан-74, що шість років простояв пошкоджений та без ремонту