xcounter
#

Без F-35 та MQ-9 Reaper: ОАЕ погрожують США вийти з угоди на 23 млрд доларів

10918
Винищувачі F-35
Винищувачі F-35

Йдеться про угоду на постачання 50 винищувачів F-35А, 18 безпілотників MQ-9B та ракет класу "повітря-повітря" і "повітря-поверхня"

Об’єднані Арабські Емірати погрожують США вийти з багатомільярдної угоди із закупівлі американських винищувачів, БПЛА та ракет. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal.

Так, як заявили в уряді ОАЕ, країна планує зірвати угоду, оскільки в Абу-Дабі переконані, що вимоги щодо безпеки, які США висунули для захисту високотехнологічної зброї від китайського шпіонажу, були занадто обтяжливими.

Читайте також: Фінляндія офіційно оголосила, що купуватиме винищувачі F-35A

"ОАЕ повідомили США, що тимчасово зупинять перемовини щодо закупівлі F-35, – йдеться у повідомленні. – Технічні вимоги, суверенні операційні обмеження та аналіз витрат та вигод призвели до переоцінки".

MQ-9 Reaper
Безпілотний літальний апарат MQ-9 Reaper

Водночас, як стверджують у WSJ, наразі незрозуміло, чи буде дійсно "мертвою" угода на 23 млрд доларів або ж погрози від ОАЕ – це запланований крок напередодні запланованого візиту високопосадовця військової делегації ОАЕ в США. Також офіційний представник ОАЕ заявив, що США "залишаються переважним постачальником ОАЕ для передових оборонних вимог і обговорення по F-35 можуть бути поновлені в майбутньому".

Нагадаємо, Об’єднані Арабські Емірати та Сполучені Штати Америки 20 січня цього року підписали угоду на продаж ОАЕ до 50 винищувачів F-35, а також 18 безпілотників MQ-9 Reaper та сучасних ракет. Ця угода була підписана всього за годину до інавгурації президента США Джо Байдена.

Читайте також: Швейцарія викладе понад $6 мільярдів на купівлю винищувачів F-35 та ЗРК Patriot