xcounter
#

Аваков показав будівництво нових катерів для ДПСУ (фото)

1808
Корпус одного з майбутніх патрульних катерів для ДПСУ
Корпус одного з майбутніх патрульних катерів для ДПСУ

Міністр МВС стверджує, що корпуси перших човнів вже готові на "30-50%"

Чинний Міністр МВС України Арсен Аваков оприлюднив світлини з (ймовірно) французького заводу ОСЕА. Відповідне повідомлення також з'явилося й власне на сайті МВС.

"Розпочалось будівництво катерів для Державної прикордонної служби. Корпуси вже готові на 30-50%. За 3 роки українські прикордонники отримають 20 суден для охорони кордону, операцій спостереження та протидії ДРГ: 5 з них буде виготовлено в Україні", - відзначив Арсен Аваков.

Читайте також: Керівництво Укроборонпрому та Укрспецекспорту підозрюють у державній зраді - СБУ

Повідомляється, що на початку весни наступного року група українських експертів відбуде у французьке місто Ле-Сабль-д’Олон для забезпечення постійного зворотного зв’язку та безперервності процесу побудови катерів.

катер ДПСУ
Майбутні катери для ДПСУ

Наразі сторони обговорюють питання навчання технічного персоналу та команд нових катерів, технічної підтримки та післяпродажного обслуговування. Також обговорюється можливість комплектування майбутніх катерів ДПСУ певним обладнанням та іншими засобами, необхідними для охорони морських рубежів України.

OCEA FPB 98 MKI
Патрульний човен OCEA FPB 98 MKI Берегової охорони Республіки Суринам P201. Червень 2013 року / Фото: OCEA

Нагадаємо, що п’ять (з 20) 32-метрових катерів з так званого "морського алюмінію" на базі французького проекту OCEA FPB98MKI планують побудувати на суднобудівному-судноремонтному заводі "Нібулон". Відповідний контракт було підписано у Миколаєві 22 липня 2020 року.

РКА
Корпус ракетного катера "Богомол", спроектованого ДПЦК, має бути з алюмінію. За даними конструкторів держпідприємства, що входить до ДК "Укроборонпром", подібні корпуси в Україні можуть самостійно виготовити кілька підприємств

Проте українські корабели відзначають, що ствердження очільника МВС про "втрату Україною технологій будівництва корабельних корпусів з алюмінію" є некоректною та не відповідає дійсності. Й українські суднобудівельники, за умови інтересу держави та відповідного фінансування, змогли б спроектувати та самотужки побудувати аналогічні катери самостійно.

кораблі ДСНС
Можливий вигляд майбутніх кораблів для ДПСУ та ДСНС від італійської фірми DRASS / Фото "УМП"

Варто також додати, що це не єдина спільна з Францією програма щодо постачань техніки підрозділам МВС. Першою, 29 травня 2018 року, була підписана Угода, за якою Україна придбає 55 гелікоптерів Airbus Helicopters. Вже після цього був підписаний контракт щодо будівництва патрульних катерів.

H225 Super Puma ДСНС
П'ятий H225 Super Puma (бортовий номер 55) для ДСНС під час прибуття в Україну 26 листопада 2020 року

Крім того, нещодавно Арсен Аваков анонсував новий спільний проект обсягом близько 300 млн євро, щодо оновлення автомобільного парку пожежної техніки ДСНС, в якому має взяти участь французька компанія Echelles Riffaud (виробник рятувальних драбин).

Також, дещо раніше Міністр МВС цікавився можливостями італійських суднобудівників у виготовленні "сучасних швидкісних рятувальних кораблів, які матимуть змогу проводити рятувальні операції на воді, в тому числі при штормовій погоді, водолазні роботи, роботи з гуманітарного розмінування на воді" й будівництві більш великих суден з можливістю базування рятувального гелікоптера.

Читайте також: ЗСУ закупили 41 цивільну вантажівку МАЗ на 8 млн гривень дорожче ніж військовий варіант