xcounter
#

Армія США вперше відстріляла з танка Abrams універсальний снаряд XM1147, роботи по якому йшли 10 років

4731
Постріл з бойової машини Abrams. Фото ілюстративне
Постріл з бойової машини Abrams. Фото ілюстративне

Тепер замість чотирьох різних снарядів військові Армії США використовуватимуть один багатофункціональний

Екіпажі танків Abrams провели випробування експериментального удосконаленого багатоцільового (AMP) снаряду XM-1147, розробка якого тривала понад десяти років.

Abrams
Бойовий танк Abrams

Так, згідно з повідомленням, що було опубліковане на сайті Армії США, два екіпажи з роти Crazy Horse 1-го батальйона 8-го пехотного полку бойової групи 3-ї бронетанкової бригади 4-ї піхотної дивізії "увійшли в історію бронетехніки" та першими здійснили постріли новим унікальним снарядом у вересні на полігоні Юма, штат Аризона.

Читайте також: "Танк-снайпер": у США показали незвичну тактику використання Abrams та БМП Bradley

Під час випробувань екіпажі здійснили 86 пострілів, перевіряючи можливості нового снаряду у різних сценаріях та проти різних цілей.

Новий снаряд XM1147 має замінити в арсеналі танків Abrams аж цілих чотири: кумулятивний снаряд M830, універсальний протитанковий M830A1, картечний протипіхотний M1028 та бетонобійно-фугасний M908. Таким чином, він призначений для знищення як піхоти та легкоброньованих цілей, так і бетонних укріплень на відстані до 2 км.

XM1147
Універсальний снаряд XM1147

Військові, що брали участь у цій події, зазначають, що новий снаряд значно спрощує тактичне планування в оперативному середовищі та вирішує проблему вибору снаряду – інакше кажучи, військові можуть впевнено йти на поле бою, не боючись, що зіштовхнуться з якимось іншим типом цілей.

Вони також зазначили, що така функціональність снаряду аж ніяк не зменшує його ефективність проти багатьох цілей, зокрема бункерів та бронетехніки.

бойовий танк Abrams
Танк M1A2 Abrams армії США на маневрах, ілюстративне фото з відкритих джерел

Раніше Defense Express розповідав, що американські військові хочуть адаптувати Abrams до усіх викликів війни зразка XXI сторіччя – подовжити строк служби бойової машини, та інтегрувати в "Абрамс" безпілотну башту та інші новації "війни майбутнього".

Читайте також: Готовий воювати у будь-якій точці світу: танк Abrams M1A2 SEPv3 завершив випробування "холодом"