xcounter
#

​Армія США тестує незвичні дрони поля боя за проектом FTUAS

2809
V-BAT - один з учасників проекту FTUAS
V-BAT - один з учасників проекту FTUAS

Нові дрони мають стати "очима" бригади та замінити Textron RQ-7 Shadow

Армія США почала льотні випробування дронів, які були створені за проектом FTUAS - Future Tactical Unmanned Aerial System (Майбутня тактична безпілотна повітряна система). Задача проекту - визначити рамки можливостей для майбутнього дрону армії США, який буде призначений для дій безпосередньо над полем бою.

Отримані дані дозволять більш чітко прописати вимоги до нового безпілотника, який прийде на заміну Textron RQ-7 Shadow. Саме цей дрон знаходиться на озброєнні наземних підрозділів армії США на рівні бригади та є її "очима" на полі бою. На відміну від таких дронів, як MQ-9 Reaper чи RQ-4 Global Hawk, які штатно відносяться до Повітряних сил США.

Читайте також: Цей експериментальний дрон може змінити військову стратегію США (фото та відео)
Textron RQ-7 Shadow
Понад 200 одиниць Textron RQ-7 Shadow знаходиться на озброєнні армії США

Участь у проекті FTUAS взяли Martin UAV з Northrop Grumman Technology Services, Textron та Arcturus UAV. Судячи з усього, всі розробники зробили ставку на вертикальний зліт безпілотників. У порівнянні із традиційного для цього класу використання катапульти, це значно розширює експлуатаційні можливості БПЛА.

Але підхід компаній для вирішення цих задач виявився різним, Textron у своєму Aerosonde HQ та Arcturus UAV у Arcturus Jump 20 використовують змішану гвинтову групу, коли окрім основного гвинта дрон має додаткові чотири гвинти для вертикального підйому чи спуску.

Цікаво, що саме така схема використовується в українському безпілотнику People`s Drone PD-1, який був розроблений Всеукраїнським центром волонтерів "Народний проект" та українською компанією UkrSpecSystems.

Водночас Martin UAV з підрозділом Northrop Grumman у своєму дроні V-BAT використали доволі цікаве рішення вертикального зльоту - використання імпелера, простими словами - гвинта у кольці. Імпелер одночасно відповідає і за вертикальний зліт та посадку, і за горизонтальний політ. А його кожух слугує місцем кріплення посадкових опор.

Електрона "начинка" дронів, у представлених у проекті FTUAS, наразі залишається невідомою, проте з повною впевненістю можливо говорити, що вимогами до нового дрону стане не тільки наявність таких звичний речей, як тепловізор та захищені цифрові канали зв’язку, а і наявність штучного інтелекту, можливість працювати у рої та значний ступінь автономності.

Принаймні саме такі вимоги вже висунуті до майбутнього ударно-розвідувального дрону, який має прийти на заміну MQ-9 Reaper.

Читайте також: ​Армія США оновлює Stryker для сил у Європі: підписано контракт на 2,5 млрд доларів