xcounter
#
Abrams M1A2 SEPv3

​Армія США отримала перші Abrams у новітній версії M1A2 SEPv3: ще більше електроніки та захисту

Abrams M1A2 SEPv3
1901

Програма модернізації танків Abrams передбачає оновлення 435 машин впродовж декількох років

Перша партія модернізованих танків Abrams у новітній версії M1A2 SEPv3 надійшла до 3-ої бронетанкової бригади Greywolf 1-ої кавалерійської дивізії армії США.

Ці машини стали першими з 274 одиниць, які мають бути модернізовані на першому етапі виконання контракту, який передбачає оновлення 435 танків.

Читайте також: Про модернізацію Т-64, історичний політ і нову компанію: події тижня від Defense Express

Модернізовані Abrams отримали цілий ряд нововведень які торкнулись захисту машини, підвищення бойової потужності, зв’язку та експлуатаційних характеристик. Загалом, M1A2 SEPv3 це вже 15-та модернізація Abrams для армії США, та третя з серії System Enhancement Package.

Abrams M1A2 SEPv3
Abrams M1A2 SEPv3 отримав значний пакет оновлень

Саме такі постійні модернізації дозволяють підтримувати бойову ефективність танка, серійне виробництво якого розпочалось ще у 1980 році, на рівні сьогодення.

У ході оновлення M1A2 SEPv3 отримав оновлену систему управління вогнем та можливість використання двох нових типів боєприпасів. Мова йде про осколково-фугасний ХМ1147 АMP з програмованим детонатором, який дозволяє виставляти режим підриву на один з трьох варіантів - контактний, контактний із затримкою, повітряний підрив. А також про новий підкаліберний M829А4 АКЕ для знищення бронетехніки противника.

Abrams заряджання
Попри цифровизацію та нові технології, заряджання у Abrams - ручне

Захист Abrams M1A2 SEPv3 був посилений завдяки модифікації ізраїльського комплексу активного захисту Rafael Trophy HV. Він забезпечує захист бойової машини від протитанкових ракет шляхом їх знищення ще на підльоті до танка.

Rafael Trophy HV
Елементи Rafael Trophy минулої версій добре видно на башті танка

Для цього використовується радіолокаційна станція, яка відстежує та передає у комп’ютер дані щодо загрози, обчислюється траєкторія та випускається заряд для знищення ракети. Весь процес займає долі секунди та дозволяє протистояти навіть сучасним протитанковим ракетним комплексам.

Також захист оновленого Abrams був посилений завдяки системі Counter Remote Control Improvised Explosive Device Electronic Warfare V3, яка придушує команди на підрив радіокерованих фугасів. А відомий додатковий енергоагрегат, який до цього знаходився за баштою та міг бути виведений зі строю обстрілом з ручного стрілецького озброєння, був переміщений під броню.

M1A2 SEPv3
Серійні M1A2 SEPv3 3-ої бронетанкової бригади Greywolf

Модернізація M1A2 SEPv3 торкнулась і встановлення нового комплексу радіозв’язку Joint Tactical Radio System, який є частиною загальної інформаційної мережі поля боя нового типу. А експлуатаційні характеристики Abrams були підвищені шляхом використання удосконалених конструктивно-змінних блоків, які дозволяють спростити та прискорити ремонт бойової машини.

Читайте також: Україна буде модернізувати ПТ-76 для Індонезії: унікальні фото та подробиці