xcounter
#

Армія США хоче вже за 3 роки отримати заміну для FIM-92 Stinger, краще робити нову ракету

4758
Американський комплекс ППО малої дальності Avenger із FIM-92 Stinger, ілюстративне фото з відкритих джерел
Американський комплекс ППО малої дальності Avenger із FIM-92 Stinger, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тим більш, що нова ракета повинна бути стійкішою та швидшою в польоті, аніж сам "Стінгер"

Армія США замовила розробку нової зенітної ракети малої дальності, яка має прийти на заміну FIM-92 Stinger, та має відрізнятись від свого попередника вищою швидкістю польоту, більшою стійкістю до завад, та можливістю уражати "такі складні цілі", як безпілотники.

Цей проект відбуватиметься на конкурсній основі, в змаганні беруть участь дві корпорації – Lockheed Martin та Raytheon, проект отримав умовну назву Brig, та має бути реалізований до 2025 або 2026 фінансового року, після чого має початись дрібносерійне виробництво нової зенітної ракети малої дальності для Армії США. Про це йдеться в публікації порталу Defense News.

Читайте також: Модифікований бомбардувальник B-1B Lancer здійснив перший політ: як швидко можна оновити літак

Зазначається, що нова зенітна ракета для Армії США повинна вцілому відповідати габаритам FIM-92 Stinger, і для її запуску мають використовуватись такі ж пускові установки, як на системах ППО Avenger та/або ж Stryker SHORAD.

Окремо наголошується, що хоч і зараз докладаються зусилля до відновлення виробництва "Стінгерів", американські військові вважають, що краще таки робити нову зенітну ракету малої дальності, а для прискорення проекту- стимулювати конкуренцію між обома підрядниками у цьому конкурсі.

Якщо обидві компанії покажуть вдалі зразки, то ймовірно йтиме виробництво одразу обох типів ракет, щоб швидше наповнити запаси армії США. Якщо ж у цьому проекті проявиться явний фаворит, то саме цьому зразку буде одразу надано перевагу.

На масштаби можливого замовлення на нову зенітну ракету в рамках проекту Brig прямо впливатиме те, скільки фінансів отримає Армія США на формування нових батальйонів ППО. Вимоги по стійкості до засобів РЕБ та по можливості уражати безпілотники як цілі з малою тепловою сигнатурою виникли саме із поточних недоліків ракет FIM-92 Stinger.

ЗРК Avenger в строю ЗСУ, березень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Армія США продовжує вчитись у ЗСУ, і там не тільки про артилерію та дрони