xcounter
#

Зима як фінальний екзамен: чи провалила РФ підгтовку до зимової кампанії

Зима завжди вносить свої коректи на полі бою
Зима завжди вносить свої коректи на полі бою
4413

Зима завжди вважалась вкрай специфічним часом для ведення бойових дій й перевагу на полі бою отримував той, хто готувався до неї заздалегідь

Несприятливі погодні умови, холод, прохідність ґрунтів, короткий світловий день - все це традиційно накладає потужний відбиток й вносить свої значні корективи. Й у підготовку до бойових дій саме у зимовий період ЗСУ та союзники вклали значні ресурси, лише верхівка якої - передача значної кількості зимової форми.

Й розпочалась вона заздалегідь, бо ніхто в Україні та на Заході не питав ілюзій, що зимової кампанії не буде й все завершиться ще десь літом підняттям жовто-блакитного прапора у звільненому Севастополі. І це на відміну від Кремля, де розраховували на "малу побєдносну війну" на пару тижнів.

Читайте також: Чи потрапить Patriot для України: що стоїть за заявами Польщі та Німеччини та які реальні шанси
армія рф зима

Водночас у РФ щодо аналогічного завдання питання виникли навіть у парламенті. Депутат "Думи" РФ Андрєй Гурулев навіть публічно бідкався, що десь пропало 1,5 млн комплектів форми. Для розуміння масштабів - загальна чисельність збройних сил РФ у 2021 році була трохи менша мільйона осіб. Тобто десь у "бездонних діжках" російської корупції зникла амуніція на ще 1,5 штатної чисельності.

Самі ж "частково мобілізовані" рашисти створили дикий дефіцит зимової форми у РФ ще на рівні жовтня. А влада обіцяла "мобілізувати" легку промисловість для збільшення випуску форми. У результаті, як повідомив речник східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий, форма в армії РФ "не накраща" та гірша за те, що було в агресора на початку вторгнення.

мобіки зима

"Те, що ми бачимо по полонених і вбитих: якщо порівнювати з українською, то вона, звичайно, дуже програє... Ураховуючи стандартну російську практику приписок, окозамилювання та корупції, то ті закупки, вочевидь, відбувалися не дуже якісно й ніхто не думав, що вони колись знадобляться", - повідомив Сергій Череватий в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Чи буде "гірша" форма для армії РФ причиною "зимової катастрофи" - поки сказати рано, особливо, якщо розглядати це питання виключно у ключі санітарних втрат. Але у будь-якому випадку гірше зимове спорядження на пряму впливає на реальну бойову ефективність, завантаженість шпиталів та логістику доставки до них.

Інший вкрай важливий елемент - короткий світловий день. Й тут на перше місце виходить оснащеність підрозділами засобами ведення бою у ночі: прилади нічного бачення та тепловізори. Для розуміння важливості, військо, яке масово оснащено ними може продовжувати діяти 24 години на добу, без них лише до 7-8 годин у зимовий період.

тепловізор зима

Наступний фактор - погодні умови, які найбільше впливають на авіацію. Попри те, що сучасна авіація декларується як всепогодна, вона все ж таки має суттєве обмеження ефективності штурмових вильотів для надання повітряної підтримки наземним підрозділам. Й враховуючи те, що повітряний компонент в армії РФ значно більший ніж у ЗСУ, цей фактор негативніше вплине саме на ворога.

Останній важливий фактор - прохідність, який в першу чергу торкається саме колісної техніки. Й необхідно усвідомлювати, що стан ґрунтів наприкінці осені значно гірший ніж зимою. Але розраховувати на те, що Україну скують морози, які зменшать температуру до -10/-20 градусів й ґрунт суттєво промерзне - не варто. За довгостроковими прогнозами зима 22/23 очікується з переважно близько нульовою температурою, яка буде аналогічна зимі 21/22.

Тобто проблеми з логістикою будуть торкатися ЗСУ та армію РФ. Але питання в тому, що рашисти зараз продовжують використовувати єдиний засіб просування у вигляді масованого артилерійського вогню. А цей аспект залежить не від шасі самої артилерійської системи, а від підвезення боєприпасів, тобто колісних вантажівок. Й це стосується всієї логістики та всього забезпечення.

камаз грязь

А загалом, на чий бік схиляються чаші терезів у питанні кращої підготовки до зими вже відповів міністр оборони Великобританії Бен Воллес (Robert Wallace):

"Враховуючи перевагу, яку українці мають у підготовці, техніці та якості особового складу над деморалізованими, погано навченими, погано оснащеними росіянами, в інтересах України було б зберегти динаміку протягом зими", - прокоментував він в інтерв'ю The Daily Beast.

Але вкрай справедливим буде звернути увагу на наступні речі. По-перше, спорудження армією РФ ліній оборони цілком може розглядатися як маркер того, що головою задачею Кремля є, в першу чергу, утримати вже окуповані території й задум перечекати зиму, якщо брати глобальну картину, саме в обороні, вести яку легше за наступ.

По-друге, для Кремля втрати не мають жодного значення, тим більше - питання забезпечення, просто бравурний марш зроблять голосніше й під крики "діди воювали" вручать ватники та "мосінки".

Читайте також: Як викручується "оборонка" світу, щоб вчасно поставити Україні зброю і мати більше власних запасів