xcounter
#

Як викручується "оборонка" світу, щоб вчасно поставити Україні зброю і мати більше власних запасів

7935
Запуск ракети з M142 HIMARS
Запуск ракети з M142 HIMARS

У США та в Європі розуміють, що далі оборонно-промисловому комплексу "розслаблятися" не можна

Західні оборонні компанії нарощують виробництво зброї, щоб задовольнити попит, що виріс з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Про це розповідає видання The Wall Street Journal.

Так, наприклад, компанія Raytheon була вимушена повернути "в стрій" пенсіонерів, щоб збільшити виробництво Stinger, а також спільно з Lockheed Martin удвічі збільшують виробництво протитанкових ракет Javelin. Крім того, Lockheed Martin на 60% збільшує виробництво HIMARS і ракет до них.

Читайте також: Stinger та 155-мм снаряди для США уже дефіцит, запасів для України може не вистачити
FIM-92 Stinger DMS
"Подвійна" версія FIM-92 Stinger DMS

А от L3Harris Technologies, що має контракти на поставку для України на суму 200 млн доларів, каже, що для того, щоб контракти були виконані вчасно, бере комп’ютерні чіпи зі старих радіоприймачів, щоб робити нове обладнання.

Пуск ракети з ПТРК Javelin, фото ілюстративне
Пуск ракети з ПТРК Javelin, фото ілюстративне

Німецька Rheinmetall теж планує досить потужно наростити виробництво зброї: подвоєно обсяги виробництва боєприпасів з близько 70 до 140 тисяч на рік, з 70 до 110 тисяч – артилерійських снарядів.

Також подвоєно потужності з виробництва мінометних боєприпасів, збільшено майже вдвічі випуск патронів з 1,2 млн до 2,2 млн, а військових вантажівок – з 2500 до 4000.

САУ PzH 2000
Німецькі САУ PzH 2000, фото ілюстративне

Щоб отримати доступ до виробничих потужностей, що "відпочивають", Rheinmetall домовилася про придбання свого конкурента Expal Systems SA за 1,2 млрд євро. І загалом у Rheinmetall очікують, що у наступні 10-15 буде впроваджено низку інвестиційних програм, щоб "забезпечити безпеку всій Європі".

А от Saab розширяла свої виробничі потужності ще протягом останніх років на фоні загострення стосунків з РФ – компанія додала 500 робочих місць по всьому світу, а також інвестує у нові виробничі технології.

Читайте також: Кремль так "довоювався" за Херсон, що вимушений "перезапускати" ОПК