xcounter
#

Угорщина планувала напад на Україну: що б реально змогла забрати угорська армія

89421
Колона бронетранспортерів угорської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Колона бронетранспортерів угорської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Усі сухопутні сили Угорщини – це лише дві механізовані бригади, бригада розвідки та бригада сил ССО. Таке військо змогло би взяти наше Закарпаття лише за умови, що наші силові структури не чинили би жодного опору

Вчора увечері в ефірі загальнонаціонального телемарафону Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що "Путін попереджав Угорщину про напад на Україну, і Будапешт захотів забрати частину наших земель собі". Звучить більш ніж сенсаційно, але за добу офіційний Будапешт не відповів нічого, чим лише підтвердив правдивість слів Секретаря РНБО.

Тим більш, є "ретроспективна" новина від 22 лютого 2022 року - міністр оборони Угорщини Тібор Бенко оголосив, що його війська рухаються до кордону з Україною для "виконання гуманітарних завдань" та "недопущення проходу воєнізованих формувань". При цьому Бенко заявляв, що бойові дії точитимуться не тільки на Сході нашої країни, але й навіть біля Києва та в Закарпатті. Тоді така заява сприймалась лише як елемент такого собі "інформаційного сум’яття".

Читайте також: Країни ОДКБ знайшли витончений спосіб, як принизити Кремль та показати воєнну слабкість РФ
Ми-24 та Leopard 2A4HU угорської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Який для майбутнього нашої держави та безпекової ситуації в Європі матиме викриття намірів Будапешту стати фактично посібником агресії РФ, поки сказати складно.

Але тут варто відзначити, що Financial Times уже виступила з "наїздом" на адресу Угорщини, загорнутим у дипломатичного характеру формулювання. Суть публікації – Угорщина своєю поведінкою фактично підігрує Кремлю, хоча і лишається формально членом НАТО.

Спільні навчання армії США та збройних сил Угорщини, 2015 рік, фото ілюстративне

На щастя, "історія незнає умовного способу", і угорські війська так і не перетнули наш кордон. Але з іншої сторони, Угорщину тепер неможливо сприймати інакше, аніж як країну-противника. Тому важливо розуміти, якої потужності військо має в своєму розпорядженні Будапешт. Тут ми будемо спиратись на дані The Military Balance 2021.

Забігаючи наперед, скажемо таке – рівень оснащеності угорської армії сучасним озброєнням дещо перебільшений.

Маневри угорської армії, 2021 рік, фото ілюстративне

Автори довідника фіксують, що на кінець 2021 року збройні сили Угорщини налічували 27,8 тисяч військовослужбовців плюс 20 тисяч резервістів.

Сухопутні війська налічують 10,45 тисяч військовослужбовців, котрі зведені у дві механізовані бригади, бригаду сил розвідки та бригаду сил спеціальних операцій та інші частини. У своєму розпорядженні сухопутні сили угорського війська мають таку номенклатуру техніки та озброєння:

  • Танки – 44 одиниці Т-72 та 4 одиниці Leopard 2A4HU;
  • Бронетранспортери – 120 одиниць БТР-80А та 260 одиниць БТР-80;
  • Артилерія – 31 гаубиця Д-20 калібру 152 мм, неназвана кількість мінометів калібру 82 мм;
  • Інженерна техніка – 21 одиниця БАТ-2, ВТ-55 та МТ-55.
Екіпажі танків Т-72 та Leopard 2A4HU зі своїми бойовими машинами на маневрах, фото ілюстративне

В свою чергу, ВПС та сили протиповітряної оборони Угорщини налічують 5,75 тисяч "багнетів" та мають в своєму розпорядженні:

  • 14 винищувачів JAS 39 Gripen модифікацій С та D, до яких зокрема є керовані авіабомби з лазерним наведенням Paveway II;
  • 6 ударних вертольотів Ми-24В та 2 гвинтокрили Ми-24П; 7 вертольотів H145M, 5 вертольотів Ми-17, три вертольоти Ми-8 (та ще 10 таких машин на зберіганні);
  • 16 радянських ЗРК "Куб" та невизначена кількість французьких ЗРК малої дальності Mistral.
Угорський ЗРК "Куб" виконує бойові стрільби, фото ілюстративне

Можемо допустити, що "куці" збройні сили Угорщини змогли б взяти наше Закарпаття лише за умови, що воєнно-політичне керівництво держави "обвалилось", команди давати нікому і силовики не чинять опір.

Схоже, саме на це й сподівався Будапешт. І прорахувався, бо народ та держава показали чудеса стійкості в умовах "тотальної війни", яку розв’язав Кремль.

Винищувач JAS 39 Gripen ВПС Угорщини, фото ілюстративне

Очевидно, що усі деталі можливих агресивних приготувань Угорщини проти України можуть стати відомі громадськості уже після війни.

Також очевидно, що угорська армія поки що не отримала весь той масив озброєнь, замовлення на які отримала Німеччина – 44 танки Leopard 2A7 та 24 САУ PzH 2000 (контракт на які було підписано у грудні 2018 року) та 218 бойових машин піхоти KF41 Lynx (контракт на які було підписано у вересні 2020 року). Якщо факт агресивних приготувань Угорщини проти своїх сусідів буде доведено, схоже, поставку цих озброєнь Будапешту варто буде обмежити заради спільної безпеки Європейського континенту.

Жовтень 2021 року, угорські військові хизуються перед своїми колегами із сусідніх країн, що скоро "пересядуть" на KF41 Lynx, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Румунія готова давати Україні радянську зброю: що можуть отримати ЗСУ