xcounter
#

Стало відомо, скільки може коштувати ДП "Антонов" та яка насправді ринкова вартість нових проектів літаків "Ан"

Імпортозаміщений дослідний Ан-178 в цеху "Антонов" під час церемонії викатки 28 грудня 2021 року / Фото: Василь Коба
Імпортозаміщений дослідний Ан-178 в цеху "Антонов" під час церемонії викатки 28 грудня 2021 року / Фото: Василь Коба
12437

Колишній президент ДП "Антонов" Олександр Лось повідомив про приголомшливі розбіжності в оцінці різних аудиторів нових проектів українських літаків та спроби придбати "за копійки" інтелектуальну власність держпідприємства

Лише за кілька років аудиторська оцінка окремих проектів літаків ДП "Антонов" була зменшена в понад 1000 разів.Подібні "розрахунки" в недалекому майбутньому можуть створити загрозу продажу українського розробника літаків та його проектів за мізерні кошти.

Про деталі оцінки вартості вітчизняного авіапідприємства у ексклюзивному інтерв’ю Defense Express розповів останній президент концерну "Антонов" Олександр Лось, який звільнився з цієї посади у листопаді 2020 року за власним бажанням - на знак "протесту проти спроб нівелювати роль "Антонова" як світового гравця"

Читайте також: ДП "Антонов" замовив розробку та сертифікацію нової версії двигуна для Ан-178
Олександр Лось
Олександр Лось пропрацював на своїй посаді лише 5 місяців

Він повідомив, що у 2017-2018 роках "Антонов" намагався провести аудиторську оцінку одного з перспективних проектів – Ан-188 (як розвиток Ан-70/Ан-77) з залученням фахівців однієї з найбільших аудиторських компаній світу (входить до "великої четвірки" фірм з надання таких послуг).

Ан-188
Модель Ан-188 в експозиції ДП "Антонов" та ДК "Укроборонпром" на виставці Eurasia Airshow 2018

"Загальна оцінка проекту - це сам наявний літак та створений набуток по літаках Ан-77/Ан-188 становила $1,2 - $1,5 млрд", - розповів Олександр Лось. Це була визнана ціна "заділу" станом на той момент. За його словами, завершений проект такого літака міг би коштувати близько $5 мільярдів.

Ан-70
Ан-188 планують створити на основі проекту літака Ан-77, котрий є імпортозаміщеною та вдосконаленою версією Ан-70 / Фото: Smirnov ID

Однак вже через кілька років зі зміною керівництва ДК "Укроборонпром" та ДП "Антонов" після іншого аудиту були представлені вже кардинально менші суми.

"Я знаю, що була найнята невідома мені фірма, мабуть, це дуже поважні й професійні люди, які виконали оцінку в межах 30 млн гривень (тобто трохи більш як $1 млн) за один проект. Тобто це по вартості макулатури – пара вагонів, які підвозились для випуску креслень", - наголосив екс-президент ДП "Антонов".

Ан-132Д
Ан-132 мав стати спільним проектом України та Саудівської Аравії / Фото: Василь Коба

Не менш "цікаві" спроби придбати інтелектуальну власність українських авіаційних проектів намагалися зробити й окремі країни.

"У 2019 році наші "дружні" саудівські партнери, коли у них з’явився колишній віцепрезидент Airbus як керівник нової струкутри "Сауді Арабія мілітері індастріз" , запропонували ДК "Укроборонпром" продати чотири сертифікати типу Антоновських літаків – Ан-178, Ан-132, Ан-188 і опціон на Ан-124. Кожен сертифікат – $100 млн і ще $100 млн - для "членів профспілки". На щастя, тоді для "Антонов" це питання було вирішено правильно, і такий продаж не відбувся", - відзначив Олександр Лось.

Ан-178-100Р
Фюзеляжі двох перших Ан-178-100Р в цеху ДП "Антонов" / Фото: Василь Коба

Він також зазначив, що на його думку справжня ринкова вартість українського авіарозробника й досі залишається дуже високою.

Антонов
На ДП "Антонов" працюють тисячі висококваліфікованих працівників

"Антонов", з усім його набутком, наразі міг би коштувати $25 млрд. Це ж не тільки потенціал документації, це й людський потенціал", - наголосив колишній очільник держпідприємства.

Ан-178-100Р
Перший Ан-178-100Р для ЗСУ (борт № 007) на церемонії 28 грудня 2021 року / Фото: Василь Коба

Варто також додати, що 24 грудня 2021 року розпочалася ліквідація ДП "Антонов" з метою його подальшої трансформації в акціонерне товариство. Як саме буде проведений цей складний проект та чи зможе держава надалі контролювати й розвивати українське авіапідприємство - питання досить гостре й складне.

Антонов
З 24 грудня минулого року розпочато процес ліквідації ДП "Антонов"

Додамо, що у неділю, 23 січня на YouTube-каналі Defense Express вийде детальне відеоінтерв'ю з екс-президентом ДП "Антонов", головою правління британсько-української компанії Air combat evolution, доктором технічних наук Олександром Лосем.

Тема - стан та перспективи проєктів військово-транспортних літаків "Ан" для ЗС України, а також - усі цікаві та часом дивні нюанси, пов'язані з їхнім створенням на тлі кардинальної трансформації вітчизняної оборонної промисловості.

Читайте також: Національний банк Перу заблокував платежі "Антонову" за літак Ан-178