xcounter
#

РФ все ж таки випробує ядерне озброєння: що буде далі та до чого готуватись

4021
РФ все ж таки випробує ядерне озброєння: що буде далі та до чого готуватись

Для РФ ядерне озброєння - це єдина гарантія існування, саме тому у Кремлі дійсно дуже серйозно націлились на демонстраційні випробування

Кремль вирішив зняти останню формальну юридичну перепону на шляху до проведення демонстраційних ядерних випробувань, які мають стати послідовним результатом гримання єдиною гарантією існування диктаторського режиму РФ.

Спікер нижньої палати російського парламенту (держдуми) Володин повідомив, що сьогодні, 17 жовтня, буде у першому читанні розглянуто відкликання ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. Формальною причиною для цього стало те, що США його не ратифікували й саме тому нібито 23 роки у Москві лише чекали на це, а тепер, як зазначив Володин, "в інтересах забезпечення безпеки", Кремль розв'яже собі руки.

Читайте також: Рашисти вперше показали відео "Тосочки" на полі бою, хоча про "перше застосування" говорили понад рік тому

І це доволі очікуваний крок після того, як Путін на початку жовтня "допустив" вихід з цього договору. Й тому цілком можливо очікувати, що протягом найближчих днів у Москві проведуть всі формальні "голосування" та припинять дію цього договору.

А далі РФ цілком очікувано оголосить про проведення ядерних випробувань, які за логікою мають відбутись на ядерному полігоні на Новій Землі. Саме там за часи СРСР було проведено 132 ядерних вибухи - 84 повітряних, один наземний, два надводних, три підводних та 42 підземних. До цього там затоплювали ядерні відходи, включно з реакторами криголамів та підводних човнів. В результаті вся південна частина архіпелагу Нова Земля закрита та непридатна для життя.

Нова земля

Яким саме буде цей вибух - окреме питання, цілком можливо, що у Кремлі дуже хочуть, що б це був атмосферний вибух, щоб досягти максимального демонстраційного ефекту. Але для цього у РФ також мають ще скасувати, або просто проігнорувати Договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі й під водою за 1963 рік. Якщо цієї норми Москва все ж таки дотримується, то залишається лише варіант з підземним ядерним вибухом.

Який заряд підірвуть - не сильно важливо. Це може бути заряд малої потужності для тактичної ядерної зброї на 50 кілотонн, до 300-500 кілотонн у випадку випробування заряду міжконтинентальної ракети "Ярс" чи на 1 мегатонну, як у Р-36М2 "Воевода" ("Сатана" за західною класифікацією). Водночас найбільший заряд, який підривався на Новій Землі та взагалі за всю історію людства, так званої "Царь-бомби" - 58,6 мегатонн.

Тому об'єктивно нічого нового, що вже не відбувалось за часи Холодної війни у РФ продемонструвати не зможе. І навіть повітряний ядерний вибух на Новій Землі точно ніякої глобальної загрози сам по собі не несе.

Але значно більшими будуть міжнародні безпекові наслідки цих випробувань. Бо навіть сама підготовка до демонстрації ядерних можливостей буде проходити на фоні значного посилення агресивної риторики з боку Кремля, на яку поки на Заході не навчились відповідати належним чином. А точніше - просто розучились.

А після самих випробувань розпочнеться планомірна інформаційна атака, в тому числі зсередини західного суспільства, що з Кремлем потрібно домовлятися, не йти на ескалацію, або він знищить все. І саме заради цього Москва й планує всю цю виставу з ядерними випробуваннями.

ядерний вибух

При цьому на варіант того, що якраз картинка з ядерним вибухом стане остаточним тригером для Заходу для повернення у реальність - у Кремлі точно не розраховують. Як не розраховують на те, що за цими випробуваннями будуть більш ніж прискіпливо слідкувати всі розвідки. І будь-які відхилення від нормативів одразу будуть помічені, що буде сигналізувати про те, що у РФ з ядерним озброєнням дійсно не все добре. Й таким чином Кремль доб'ється лише зворотного ефекту.

Але головне те, що такі дії РФ цілком можуть дати старт новим ядерним перегонам у світі. Бо все що стримує зараз від розширення "ядерного клубу" - добровільна згода країн, які мають можливість створення ядерного озброєння, але не йдуть на це через світові безпекові гарантії. А вони просто тануть на очах. Але такий сценарій - це те, у чому точно не зацікавлені абсолютно всі країни, які ядерне озброєння вже мають.

Читайте також: Скільки вертольотів РФ могли накрити у Бердянську та чи дійсно це був ATACMS (супутникові знімки)