xcounter
#

Скільки вертольотів РФ могли накрити у Бердянську та чи дійсно це був ATACMS (супутникові знімки)

67158
Скільки вертольотів РФ могли накрити у Бердянську та чи дійсно це був ATACMS (супутникові знімки)

Аеродром у Бердянську для армії РФ - це важлива авіабаза з якої постійно здійснювали вильоти ударні Ка-52 та Ми-28

Поки у РФ називають удар ЗСУ по аеродрому у поки окупованому Бердянську найсерйознішим за весь час цілком можливо оцінити, скільки саме вертольотів знаходилась на цій базі.

Зокрема у мережі є супутникові знімки за 29 вересня у високій роздільній якості. На них зафіксовано понад 20 вертольотів серед яких можливо ідентифікувати здебільшого ударні Ка-52. Всі машини розміщені у східній частині аеродрому на злітно-посадковій смузі та рульових доріжках.

Читайте також: Франція втричі збільшила виробництво САУ Caesar та винищувачів Rafale, але цифри все одно промовисті

Останній публічний та доступний супутниковий знімок від Sentenel за 15 жовтня, який хоч і має доволі погану розділову здатність, але дозволяє помітити розміщення на аеродромі під Бердянськом також понад 20 об'єктів. Їх розміщення у тих самих місцях дозволяє впевнено говорити, що мова йде про ті самі вертольоти.

аеродром бердянськ

Тобто, у випадку дійсно результативного удару ЗСУ могли завдати більш ніж потужних одночасних втрат ворожій армійській авіації. Враховуючи те, що за весь час повномасштабної війни було уражено 317 вертольотів противника, знищення на землі під час одного удару понад 20 одиниць означає одномоментне знищення 6% від попередньої кількості.

втрати рф 17 жовтня

І звісно залишається питання, а чи міг бути використаний для удару ATACMS про що активно бідкається ворог. В теорії так, бо за одним з найбільш прагматичних сценаріїв його передача не мала б анонсуватися взагалі. Так само як не анонсувалась передача AGM-88 HARM чи Storm Shadow. Бо головною запорукою ефективності ударів є їх несподіваність для ворога.

Також на користь цього може говорити те, що найлогічнішою ціллю для ATACMS, особливо у касетному виконанні, якраз і мають стати передові аеродроми ворога. Бо це дозволить не лише знищити, для початку вертольоти, а й відігнати їх від фронту. Бо на фоні таких ударів РФ буде змушено відтягти свою авіацію за дальність дії ATACMS, а це буде означати, як мінімум, значне зменшення її ефективності, кількості літако-вильотів на день, призведе до зменшення бойового навантаження тощо.

Але справа в тому, що дальність до аеродрому у Бердянську від поточної лінії фронту складає від 95 км. Й така дальність цілком досяжна для деяких видів ракетного озброєння, яке було у ЗСУ й так.

Читайте також: Російське далекобійне озброєння у загальному тоннажі: скільки сотень тонн БЧ прилетіло по України за пів року