xcounter
#

Проскочити на вихід, або як росіяни біжать з РФ і що на них чекає

Проскочити на вихід, або як росіяни біжать з РФ і що на них чекає
4140

Залізна завіса, яку повільно опускає президент В.Путін, між авторитарною диктаторською РФ і цивілізованим демократичним світом спричинила певні зрушення в самій федерації. Поки країна остаточно не перетворилася на Північну Корею, з неї почали активно тікати як бізнес, керівники та персонал різноманітних компаній, так і звичайні люди, які бачать різницю між картинкою, яку малює російська влада на телеекранах, і тим, що є насправді. Поряд з ними Московію полишають і ті, хто не потрапив під санкції, проте звик до розкішного життя закордоном.

Для частини населення Росії, яке цілком усвідомлює те, що надалі буде лише гірше поступово полишають країну. Але полетіти кудись тепер складніше завдання, ніж раніше: Європа закриває своє небо, у деяких авіакомпаній відкликають літаки, що знаходяться в лізингу, Airbus і Boeing припиняють техпідтримку тих літаків, які перебувають у власності російських авіакомпаній.

санкції
Європа закриває своє небо для авіапослуг для Росії

Для перельоту залишаються небагато напрямів, серед яких Вірменія, Грузія (де росіянам точно не будуть раді), країни Близького Сходу (куди потрібна віза). Також Туреччина та Сербія. Було вікно можливостей переїхати до Латвії та Естонії (хоча б наземним переходом), однак після того, як ці країни оголосили про те, що призупиняють видачу віз громадянам РФ (за виключення гуманітарних питань), це питання закрите. Звичайно, залишається Китай (точно не для всіх), Казахстан, Білорусь. Це з тих, що поближче.

Читайте також: Оцінки війни з середини РФ: "У нас умовний дедлайн до червня, бо не залишається нічого"

Можна полетіти і далі, щоб все там перечекати, однак цивілізований світ закрився для РФ.

санкції
Один з етапів падіння російського рубля

Якщо зараз продивитися табло вильотів літаків РФ з аеропортів Внукова та Домодєдова, то стає зрозумілим, що простим громадянам доступні переважно внутрішні перельоту (виключаємо Білорусь, Казахстан, Вірменію та ще кілько країн пострадянського простору). Втім навіть до Туреччини вже вилетіти проблематично.

санкції
Тепер на росіян усюди чекають перешкоди

Окремі постаті, все ж таки намагається вилетіти, використовуючи фінансові ресурси та зв’язки. І тут варто зазначити, що вже вимальовується певне розуміння, куди летять бізнесмени – переважно це на Близьких Схід, до країн півострову Саудівська Аравія. Так, для прикладу, стало відомо, що з Москви до Аль Мактуму (ОАЕ) чартерним рейсом вирушив голова ради директорів групи компаній ТАЛТЕК Юрій Кочеринський.

Він очолює групу, яка є структурним об'єднанням підприємств повного циклу з вуглевидобуванням на території Кемеровської області. Можливо домовлятися про нові шляхи ведення бізнесу, а можливо і навпаки – перечекати кризу за кордоном.

В атмосфері, як кажуть росіяни, "певної невизначеності", різко зріс інтерес до еміграції...

Водночас до РФ повернувся разом із родиною віце-президент АФК "Система" Леонід Моносов, який родом із Білорусії. У його біографії багато "темних" плям - він кілька разів обіймав відповідальні пости у будівельному комплексі країни, раптово йдучи у відставку. А його колишні колеги трохи згодом ставали фігурантами гучних кримінальних справ. Напевно працювати закордоном вже стає не зовсім "комфортно".

В атмосфері, як кажуть росіяни, "певної невизначеності", різко зріс інтерес до еміграції. Вони масово шукають інформацію в мережі, куди поїхати. Так, згідно з сервісом Google Trends, запит зі словом "еміграція" вводили в десятки разів частіше, ніж зазвичай.

Безліч росіян вже їдуть, побоюючись політичних, соціальних та економічних наслідків, які спричиняє війна та санкції. При цьому частина з їх ще не усвідомлює, що навіть якщо війна закінчиться, санкції та зневажливе ставлення до росіян, аукатиметься ще досить довго.

Вони будуть боятися говорити про свою приналежність до країни закордоном, принаймні у цивілізованих країнах, а стикаючись з українцям неодмінно матимуть, м’яко кажучи, "негативну реакцію". Тільки вдумайтеся на що засудив Путін свій народ… Жах.

санкції
Банківська система РФ починає працювати з перебоями

Звичайно наразі всі російські кремлівські ресурси цілковито мовчать і не говорять, скільки бажаючих покинути країну. Ця інформація під грифом "таємно" і залишатиметься і надалі, адже "деморалізує громадськість", як каже поточне московське керівництво. І тому навести чітких цифр складно, втім охочих більш ніж достатньо.

санкції
Черги до банкоматів у Санкт-Петербурзі

Незабаром ми дочекаємося і того, що з європейських країн будуть повертатися до РФ ті, хто останні роки там жив та працював виконуючи різноманітні завдання "партії". Для початку це будуть бізнесмени, потім журналісти пропагандистських каналів, в тому числі RT, яким вже потрохи перекривають всі їх попередні можливості, а потім і решта. А ті хто закордоном живучі, користуючи сучасними благами іноземних держав водночас вихваляв Путіна та його діяльність, будуть мовчати.

санкції
У світі проходять демонстрації з закликами зупинити Путіна

І в цьому немає жодної, як звикли кричати про це російські пропагандисти та значна частина населення країни, русофобії. Московія напала на Україну. На країну, яка ніколи ні на кого не нападала, ніколи нікому не загрожували і не погрожувала, де немає, як вони кажуть "агалделого нацизма" (він лише в голові групи хворих на голову людей в Кремлі на чолі з Путіним). От і за це буде страждати не лише керівництво Московії, бізнес, а й те населення, яке і надалі готове сприймати «путрлірівську» владу, адекватною.

санкції
Росіяне мають виходити на протести

Росіянам потрібно швидко все переосмислювати і вживати відповідних кроків. Кардинальних. В противному випадку Московію і її інертне населення очікують страшні та ганебні перспективи.

Сергій Грінченко, спеціально для Defense Express

Читайте також: Опубліковано списки полонених російських вояків: далі - буде
ТЕГИ Війна