xcounter
#

Контракт на $50 мільярдів: як Австралія примусила до поступок Францію в угоді на будівництво 12 субмарин

2233
Французька Naval Group була вимушена погодитись на рівень локалізації 60% при виробництві підводних кораблів для Австралії
Французька Naval Group була вимушена погодитись на рівень локалізації 60% при виробництві підводних кораблів для Австралії

До виконання контракту залучать 120 австралійських фірм-субпідрядників, сама Naval Group найме в Австралії 2000 працівників

Україна при переоснащенні наших Збройних Сил та модернізації оборонної промисловості вимушена в тому числі співпрацювати і з нашими іноземними партнерами. В цьому ракурсі особливо гостро виникає проблема дотримання саме українських національних інтересів.

Як приклад - програма будівництва корветів для ВМС України за турецьким проектом Ada

Тим більш, є приклади, коли при виконанні оборонних підрядів провідні країни світу намагаються "викручувати руки" навіть рівним собі за статусом партнерам.

Читайте також: "Дзвін-АС", "Нептун", боєприпаси та Bayraktar TB2: як проходить переозброєння української армії

Так, наприклад, один із найбільших у світі кораблебудівних контрактів, реалізація якого триває зараз – це угода будівництво 12 субмарин для військово-морських сил Австралії, вартістю 50 мільярдів доларів, котру має виконати французька Naval Group.

Підводні човни для Австралії Франція має будувати за проектом Shortfin Barracuda Block 1A - "дизель-електричною" конверсією атомних підводних човнів типу Barracuda.

Власне, ще 26 квітня 2016 року австралійське Міноборони присудило перемогу на тендері по будівництву нових підводних човнів французькій корпорації Naval Group. Але будівництво цих кораблів не стартувало навіть на початок січня 2021 року.

Більш того – у тому ж січні поточного року влада Австралії пригрозила розірвати контракт із французькими підрядниками, по причині невиконання умов угоди. А саме - Naval Group замість обіцяних 60% локалізації хотіла замкнути виробництва субмарин для Австралії повністю на французьких потужностях, "ціна питання" виросла від 50 мільярдів доларів до 65 мільярдів доларів.

Хоча саме завдяки обіцянкам про широкий рівень локалізації французька Naval Group виграла конкуренцію за тендер у німецької ThyssenKrupp Marine Systems, що пропонувала на експорт свої субмарини "Тип 2014"

Схоже, всі минулі три місяці тривали кулуарні переговори між представниками французької Naval Group та австралійської влади, і в підсумку французькі корабели були вимушені відступитись.

Тому 31 березня цього року генеральний директор Naval Group П'єр-Ерік Поммеллет заявив: за тіснотою своїх контактів із австралійськими субпідрядниками Naval Group стане по суті "франко-австралійською корпорацією". Тобто – що до будівництва 12 субмарин для ВМС Австралії планують залучити близько 120 місцевих компаній субпідрядників.

В свою чергу, Австралія також зацікавлена в сумлінному виконанні цього контракту: їй потрібна заміна для шести дизель-електричних підводних човнів типу Collin, що стали що стали до строю національних ВМС у проміжку 1996-2003 років, і були збудовані в кооперації із шведською Saab

При цьому Naval Group таки виконає своє зобов’язання щодо 60% рівня локалізації виробництва підводних човнів, австралійська влада постійно моніторитиме виконання цього показникаБільш того - Naval Group також зобов’язалась найняти до себе на роботу дві тисячі австралійців, у тому числі – частину із них для роботи на французьких потужностях, з тим щоб австралійські корабели змогли перейняти досвід у своїх французьких колег.

Рендер проекту субмарини Shortfin Barracuda Block 1A

Аналогічний досвід слід врахувати й Україні, і за необхідності – застосовувати при реалізації контрактів на будівництво восьми ракетних катерів за британським проектом та чотирьох корветів за турецьким проектом Ada для українських ВМС.

Наприклад - до цих пір невідомо, які саме характеристики матимуть ракетні катери для ВМСУ за британським проектом, досі фігурує лише ось такий приблизний рендер
Читайте також: Ефект Bayraktar: чи зможуть окупанти в Криму захистити свої кораблі від українських БПЛА