xcounter
#

Підводні човни та гелікоптери: Австралія відмовляється від послуг європейських виробників зброї

2837
Підводні човни та гелікоптери: Австралія відмовляється від послуг європейських виробників зброї

Французька Naval Group зриває строки по виконанню підряду на будівництво 12 субмарин для ВМС Австралії. А військово-повітряні сили цієї країни вирішили замінити свої гелікоптери Eurocopter Tiger на американські AH-64E Apache

До початку 2030-х років флот Австралії мав би отримати одразу 12 дизель-електричних субмарин за проектом Shortfin Barracuda Block 1A – конверсією проекту французького атомного підводного човна Suffren.

Виконавцем цього проекту мала би стати французька оборонна компанія Naval Group. Але тепер уряд Австралії шукає нового підрядника, що візьметься за будівництво субмарин для австралійських ВМС, стверджує портал The Drive.

Читайте також: Бразилія хоче збудувати для своїх ВМС шість атомних субмарин, подібних французьким Barracuda
Французька атомна субмарина Suffren увійшла до складу національних ВМС в листопаді 2020 року. Інщі шість кораблів такого типу флот Франції має отримати протягом 2022-2027 років

Причин цьому одразу декілька. За словами австралійських урядовців, Naval Group зриває строки підготовки та запуску виробництва субмарин. Французькі підрядники без жодного обгрунтування підвищили вартість лише самого проекту від 1,9 мільярдів доларів до 2,3 мільярдів доларів. І це при тому, що сама вартість будівництва усіх 12 субмарин сягає близько 50 мільярдів доларів.

Але при цьому Naval Group фактично саботує головну вимогу цього проекту: забезпечити щонайменше 60% локалізацію виробництва кораблів за проектом Shortfin Barracuda Block 1A. При цьому усі корпуси цих підводних човнів, за угодою, мають збудувати саме австралійські верфі.

Рендер проекту субмарини Shortfin Barracuda Block 1A

Будівництво нових дизель-електричних субмарин для свого флоту Австралія запланувала ще у 2009 році. 26 квітня 2016 року австралійське Міноборони присудило перемогу на тендері по будівництву нових підводних човнів французькій Naval Group.

Попередня угода на технічне проектування човнів для Австралії французький підрядник отримав ще у вересні 2016 року. Втім, меморандум про стратегічну співпрацю для будівництва субмарин уряд Австралії та Naval Group уклали лише в лютому 2019 року.

Свої підводні кораблі австралійському флоту пропонував і німецький концерн ThyssenKrupp Marine Systems. Мова була про поставки субмарин "Тип 214".

За попередніми планами, старт будівництва головної субмарини за проектом Shortfin Barracuda Block 1A має відбутись наприкінці 2023 року. Ця субмарина повинна мати корпус довжиною 94 метри та водотоннажність близько 4700 тонн.

Нові 12 субмарин потрібні Австралії потрібні для заміни шести підводних кораблів Collin, що стали до строю національних ВМС у проміжку 1996-2003 років, та були збудовані в кооперації із шведською Saab.

Австралійські підводні кораблі типу Collin є зараз найбільшими дизель-електричними субмаринами в світі

Епізод із підводними човнами – не єдиний приклад, коли Австралія вирішила відмовитись від послуг європейських постачальників зброї. Зокрема, на днях Міноборони Австралії обрало американський гелікоптер AH-64E Apache Guardian як заміну для Eurocopter Tiger. У 2026 році австралійські ВПС мають отримати 12 "Апачів", протягом наступних двох років – ще 17 таких гелікоптерів. Вартість поставки складатиме близько трьох мільярдів доларів.

Мотивація такої закупки – австралійські військові вважають AH-64E Apache Guardian значно ефективнішою платформою, аніж Eurocopter Tiger. Також на користь "Апачів" грає той факт, що американська Boeing планує продовжувати виробництво цих гелікоптерів аж до початку 2040-х років.

Австралійські ВПС мають 22 гелікоптери Eurocopter Tiger, придбані за контрактом 2001 року
Читайте також: Akinci замість F-35: як посилиться флот Туреччини в 2021 році