xcounter
#

Які боєприпаси отримають ЗСУ до танків від Заходу, і яка насправді небезпека від снарядів зі збідненим ураном

4755
M1 Abrams веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
M1 Abrams веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

В теорії, деякі типи 120-мм танкових снарядів може поставити навіть Польща, а не тільки підприємства Німеччини, США чи Великої Британії

Польський портал Defence24 свою чергову публікацію присвятив питанню, які ж типи снарядів Україна може отримати до танків Leopard 2, Abrams та Challenger 2 в рамках військової допомоги Заходу.

Надихнулись на таку тему польські аналітики після "вкиду" пропаганди РФ, що ЗСУ отримають снаряди зі збідненим ураном, які начебто працюватимуть як "брудна бомба", тому шкодитимуть життю та здоров’ю українців.

Читайте також: Abrams має броню зі збідненим ураном, і це реально могло стримувати передачу цих танків ЗСУ
Снаряд APFSDS, що має наконечник зі збідненим ураном, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Виклад тут варто почати із питання – що це взагалі зі снаряди зі збідненим ураном, і чи "світить" взагалі для ЗСУ отримати такі боєприпаси.

Тут мова про снаряди APFSDS, які виготовляє промисловість США та Великої Британії (і також ймовірно, що Франції). Збіднений уран там є лише в наконечнику снаряда, радіоактивність такого матеріалу удвічі нижча, аніж у природнього урану. Простіше кажучи, снаряд APFSDS "не фонить" радіацією, та загрожує хіба що рашистським танкістам. Яким однак треба спочатку вижити після влучання у їх танк такого боєприпасу.

За деякими даними, британські Challenger 2 також можуть застосовувати снаряди L27A1 CHARM3 зі збідненим ураном, фото ілюстративне

Наконечник зі збідненого урану на APFSDS має здатність самозагострюватись під час пробиття броні ворожого танка. При "стиранні" наконечника об броню виникає пирофорний пил із часточками урану, що здатний самозагорятись при контакті з повітрям, що також посилює ударну потужність APFSDS. Справді, пил з часточками збідненого урану – це токсичний матеріал, небезпечний для живих людей. Але якщо далі пояснювати простіше, піймати свою долю небезпечних речовин під час такого вибуху зможуть хіба що рашисти, в танк яких влетів той самий APFSDS.

Але, як далі продовжують виклад автори Defence24, навряд чи ЗСУ взагалі отримають снаряди APFSDS зі збідненим ураном, зважаючи на "чутливість" технологій по виробництву таких боєприпасів.

Сімейство танкових снарядів калібру 120-мм стандарту НАТО, які може виготовляти промисловість Польщі, ілюстративне фото від Defence24

Тому більш ймовірно, що ЗСУ до західних танків отримають 120-мм снаряди саме із вольфрамовими наконечниками. Наприклад, є версія снаряда APFSDS із вольфрамом замість збідненого урану, копію якого виготовляє Польща під індексом Pz531 Mk1 (і тут не варто виключати можливість поставки цих снарядів Україні).

США до своїх M1 Abrams можуть поставити боєприпаси сімейства KEW, Німеччина – 120-мм танкові снаряди DM63 або ж DM53.

Німецький танковий снаряд DM63 до Leopard 2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окремий цікавий нюанс – із снарядами до Challenger 2, що має нарізну 120-мм гармату. Навряд чи Велика Британія буде давати до цих танків снаряди L27A1 CHARM3 зі збідненим ураном.

Тому тут можливі дві альтернативи: або більш поширені британські сімейства L23, бронепробиття яких на рівні радянських снарядів зразка 1980-х років; або ж новіші, більш досконалі та менш поширеніші снаряди сімейства L28.

Бойові стрільби із Challenger 2, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ОПК Європи залежить від вольфраму з Китаю, який возять через територію РФ