xcounter
#
Гіперзвукові ударні сили Росії – це показуха – закордонні ЗМІ

Гіперзвукові ударні сили Росії – це показуха – закордонні ЗМІ

У програмі гіперзвукового переозброєння російських ПС більше хвастощів, ніж реальності.
8337

Нещодавно Кремль оголосив, що вони планують оснастити другий авіаційний полк винищувачами-перехоплювачами МіГ-31к. Це перші, і поки єдині винищувачі, сумісні з російською ракетою "Кинджал" класу "повітря-земля".

У теорії, цей крок представляє собою збільшення гіперзвукових ударних засобів ПС Росії – приблизно с 10 до 20.

Читайте також: Берегова охорона США може стати ключовою у протидії зростаючому флоту Китаю

Але насправді, є ймовірність, що МіГ-31к і їх дуже швидкі ракети - це переважно показуха, каже Forbes. Поки що здається, що програма гіперзвукового переозброєння російських ПС це "суцільний блиск і ніякого змісту". "Вся інформація, яку я отримав з цього приводу, не є змістовною", - сказав Том Купер (Tom Cooper), автор і незалежний авіаційний експерт.

Купер сказав, що чув скарги від російських джерел, близьких до дослідних робіт за проектом "Кинджал".

По суті, це шоу-проект, який демонструє нібито передове російське озброєння

Але два полки, які повинні отримати МіГ-31к і "Кинджали", насправді не проводять тактико-спеціальні навчання із застосування надшвидкісної ракети, яка представляє собою авіаційну версію кремлівської балістичної ракети "Іскандер" наземного базування.

Як і інші балістичні ракети, "Кинджал" практично невразливий для існуючих систем ПРО. Невідомо, скільки "Кинджалів" вироблено в Росії, але можна з упевненістю сказати, що кількість невелика. І з цієї причини Кремль, ймовірно, зберігає ракети для надзвичайно цінних цілей.

Російська ракета
Дальність польоту "Кинджалу" становить близько двох тисяч кілометрів

"Я думаю, що "Кинджал" призначений для більш важливих цілей, таких як центри командування і управління, військові бази і потенційно великі кораблі", - сказав Хан Крістенсен (Han Kristensen), експерт з ядерних питань з Федерації американських вчених в Вашингтоні, округ Колумбія.

Але це всього лише теорія - і вона безглузда, якщо планувальники російських ПС ще не написали принципові установки по використанню "Кинджалів" у воєнний час. І при цьому командувачі військами що не встановили процеси визначення комплексу цілей і підтримки цих цілевказівок за допомогою спеціального збору розвідданих.

"Мова йде не тільки про стрільбу ракетами - ви повинні мати повну поетапну атаку", - сказав Том Карако (Tom Karako), аналітик Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, округ Колумбія.

літаки-розвідники Іл-20М
Збір розвідданих має вирішальне значення

У повідомленнях преси вказується, що літаки-розвідники Іл-20М російських ПС можуть передавати дані цілевказівки МіГ-31к оснащеними "Кинджалом". Але неясно, чи зможуть Іл-20 вижити в межах ППО противника. Супутники й інші давачі можуть замінити системи повітряного спостереження, але вони мають свої обмеження.

Одна справа - оснастити МіГ-31к балістичною ракетою. Інша справа - перетворити це обладнання у реальний військовий потенціал. Навіть якщо припустити, що Росія створить розвідувальний апарат для підтримки нових полків МіГ-31к, через високу вартість гіперзвукової зброї - жодна армія не може закупити велику кількість.

бригадний комплект ракетного комплексу
Як повідомляється, бригадний комплект ракетного комплексу "Іскандер-М" продається за 300 мільйонів доларів

Саме з цієї причини Брайан Кларк (Bryan Clark), аналітик Центру стратегічних і бюджетних оцінок у Вашингтоні, скептично ставиться до гіперзвукової зброї. "Є невелика кількість такої зброї, і вона дійсно дорога, тому ви не будете вражати нею купу цілей", - каже Кларк.

Можливо, розуміючи складність і високу ціну розгортання реальної гіперзвукової ударної сили, Кремль використовував "Кинджал" і МіГ-31к у якості реквізитів. МіГ-31к і їх гігантські ракети зіграли вагому роль на параді Перемоги в Москві в травні 2018 року.

За словами Купера, ці швидкісні ракети є частиною "Потьомкінського села" Володимира Путіна, що складається з візуально вражаючих, але порожніх збройних сил. "Наскільки я можу судити, зараз немає серйозного планування щодо їх військового застосування".

Читайте також: Windhover та Sparrow: Нацполіція зацікавилась безпілотниками НВП Спайтек з Одеси