xcounter
#

​ЗСУ отримали цінний дар від Латвії - партію медичних автомобілів (відео)

2994
​ЗСУ отримали цінний дар від Латвії - партію медичних автомобілів (відео)

Медичні легкоброньовані автомобілі, передані Латвійською Республікою в якості допомоги Збройним Силам України були доставлені в Україну у середу, 24 лютого. Церемонія зустрічі літака з допомогою від латвійських партнерів відбулась на військовому льотовищі

Цінний для Збройних сил України вантаж зустрічали особисто Міністр оборони України Андрій Таран, Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс, заступник керівника Офісу Президента України Роман Машовець.

Міністр оборони України Андрій Таран: "Ці зразки броньованої автомобільної техніки великої прохідності будуть нести службу в наших підрозділах на передових позиціях на Сході"

"Сьогодні у нас приємна подія – завдяки підтримці партнерів ми значно посилюємо спроможності нашої військово-медичної служби" – зазначив в вітальному слові Міністр оборони України.

Читайте також: Андрій Таран: Україна та Туреччина обмінюватимуться технологіями при спільному виробництві Bayraktar TB2

Андрій Таран відзначив, що цей "безцінний дар" від латвійських партнерів буде використано для посилення підрозділів, що протистоять російській агресії на передовій.

"Ці зразки броньованої автомобільної техніки великої прохідності будуть нести службу в наших підрозділах на передових позиціях на Сході. Потреба у такій медичній техніці, на жаль, постійно нагальна. Ворог, ігноруючи міжнародні зобов’язання та правові норми, завдає підступних ударів як по нашим військовим, так і по цивільним об’єктам. Військові медики кожної хвилини мають бути готовими приступити до порятунку життя українських захисників та цивільного населення" – наголосив очільник оборонного відомства.

Андрій Таран, говорячи про солідарність Латвії у боротьбі України з агресором за відновлення територіальної цілісності, відстоювання суверенітету країни зазначив, що "Латвійська Республіка, як і Україна ... сьогодні мають спільні загрози, спільні виклики, які ми можемо подолати спільними зусиллями".

Він також відзначив, що Латвійська Республіка є надійним партнером у набутті Збройними Силами військових критеріїв членства в НАТО: "Євроатлантична та європейська інтеграції можливі набагато швидше завдяки щирій і дружній допомозі латвійського уряду, підготовці і тренуванню наших військових та обміну досвіду".

Міністр оборони України також висловив щирі слова вдячності латвійським партнерам та усьому народу Латвійської Республіки за постійну дієву підтримку військових, а також мешканців регіонів України, що постраждали від російської агресії. "Від імені Міністерства оборони та Збройних сил України хочу висловити щиру подяку за допомогу українському війську, а також гуманітарні програми для жителів постраждалих від бойових дій районів України, за лікування та реабілітацію наших бійців", – заначив Андрій Таран.

Своєю чергою, Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Пан Юріс Пойканс відзначив тісну співпрацю між військовими відомствами Латвії та України та запевнив у подальшій постійній підтримці України у її євроатлантичних прагненнях.

Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Пан Юріс Пойканс: "Цей подарунок ще раз підтверджує постійну підтримку Латвії України, а також тісну практичну співпрацю між міністерствами оборони наших країн" / Фото: Defense Express

"Для мене це честь брати участь у цій урочистій церемонії та від імені Латвійської Республіки та Міністерства оборони вручити Міністерству оборони України дружній подарунок – сім броньованих медичних машин. Цей подарунок ще раз підтверджує постійну підтримку Латвії України, а також тісну практичну співпрацю між міністерствами оборони наших країн. Ми впевнені, що цей подарунок зміцнить військові медичні можливості Збройних Сил України", - наголосив Пан Юріс Пойканс.

Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні також відзначив, що, незважаючи на різні перешкоди та труднощі, спричинені пандемією COVID, Латвійська Республіка може надати практичну, дружню підтримку Україні різними способами.

Він також повідомив, що Латвійська Республіка, у співпраці з Цільовим фондом підтримки пандемії НАТО, цього року передала Україні 9000 літрів дезінфікуючих засобів, вироблених у Латвії, для боротьби з COVID.

"Також у січні Збройні сили Латвії доставили в Україну 21 гуманітарний вантаж (загалом 20 тонн), призначений для солдатів ЗСУ, ветеранів, членів їх сімей та цивільного населення. І ми плануємо продовжувати цей проект. Усі ці події та проекти демонструють, наскільки серйозно ми в Латвії сприймаємо Україну, наскільки важливі для нас ці дружні стосунки та що Латвія і надалі протягуватиме руку допомоги Україні на її шляху до миру, інтеграції до Європейського Союзу та НАТО", - наголосив Юріс Пойканс.

Він також відзначив важливість внеску України в забезпечення безпеки Європи, завершивши свою промову словами: "Допомагаючи Україні ми допомагаємо Латвії! Разом до Перемоги!".

Як раніше повідомляв Defense Express, офіційна церемонія передачі 7 транспортних засобів високої прохідності відбулась в Латвії 20 січня ц.р. на території бази ВПС ЗС Латвійської Республіки у місті Лієлварде. Тоді в ній взяли участь Віце-прем'єр-міністр, Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс та Посол України Олександр Міщенко. Збройні сили Латвійської Республіки передали Збройним силам України з метою сприяння посиленню спроможностей їх військово-медичного забезпечення.

Латвійці вже шостий рік поспіль надають підтримку українським військовослужбовцям ЗСУ, їхнім сім'ям та цивільним особам, які постраждали від військового конфлікту.

Медичні сили Збройних Сил України поповняться броньованими Land Rover Defender, Defense Express
Латвійські військові активно надають гуманітарну допомогу Україні - станом на січень 2021 року здійснено вже 21 місію / Фото: Gatis Dieziņš, МО Латвії

Раніше, на початку січня солдати Національних збройних сил та головний капелан Елмарс Павіньш вирушили на Схід України, щоб доставити двадцять тонн гуманітарної допомоги військовослужбовцям ЗСУ, їхнім сім'ям та цивільним особам, які постраждали від військового конфлікту. Це була двадцять перша партія гуманітарної допомоги, яка містить одяг та взуття, дезінфікуючі засоби та побутове начиння, харчові продукти з тривалим терміном зберігання, а також подарунки для дітей.

Медичні сили Збройних Сил України поповняться броньованими Land Rover Defender, Defense Express
Табір для дітей українських військових у 2018 році / Фото: Gatis Dieziņš, МО Латвії

Інструктори латвійської армії також внесли великий внесок у зміцнення та розвиток Збройних сил України. Латвійські інструктори з 2016 року вже підготували понад 400 інструкторів української армії.

(В матеріалі використано фото Арміна Янікса, МО Латвії)

Військовослужбовці Збройних Сил Латвії на церемонії відкриття чергових курсів підготовки українських інструкторів, що відбуваються в рамках Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки — Україна (JMTG-U), яка пройшла на території 184 Навчального центру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного / Фото: МОУ
Читайте також: Андрій Таран: Україна розраховує на отримання Плану дій щодо членства в НАТО у наступному році