xcounter
#

ЗСУ кардинально змінюють Територіальну оборону: реальні задачі у сучасній війні (відео)

Тероборона має виконувати реальні завдання
Тероборона має виконувати реальні завдання
7275

Територіальна оборона має не допустити повторення 2014 року

Система територіальної оборони, яка фактично почала діяти в Україні у 2014 році, на жаль, не виявилась ефективною. На заваді цьому став залишковий принцип фінансування, незрозумілий широкому загалу завдання та система набору кадрів, а також велика залежність від активної позиції обласних державних адміністрацій.

Це зумовило Збройні Сили України почати концептуальні зміни у цій сфері, які мають втілитись у створенні Сил тероборони, з чіткими та реальними завданнями. Про це Defense Express розповів командувач військ територіальної оборони ЗСУ Анатолій Баргилевич.

Читайте також: Наземний дрон РСВК-М "Мисливець" від КБ "Robotics": досвід використання на Донбасі та перспективи

"На цей час ми взагалі не розглядаємо ті "паперові" підрозділи територіальної оборони, які були створені у 2014-2015 роках. За планом ми мали отримати все необхідне, але у реальності цей процес відбувався за залишковим принципом. І фактично це був міф.

Тероборона 2015 рік
Територіальна оборона з самого початку зіткнулась із "залишковим принципом"

Тому наше завдання зараз - кардинальне: щоби навколо системи тероборони були зосереджені зусилля всіх складових сектору безпеки та оборони. Це Збройні Сили України, Національна поліція, Національна гвардія, тощо, а також цивільний сектор, який взагалі випав з цього процесу.

Ми зацікавлені у тому, щоби Верховною Радою було законодавчо закріплено концепцію формування та дій територіальної оборони. Вона має чітко визначити хто якими питаннями займається, чітку відповідальність та визначені результати на всіх етапах.

Тероборона
Навчання у 2020 році у окремому батальйоні територіальної оборони м. Кременчук

Ми розуміємо, що питання функціонування територіальної оборони мало хто зараз хоче брати на себе. Тому ЗСУ і готові цим займатися з метою зміцнення оборони країни.

Вже сформовано бригади тероборони, в яких, у порівнянні із минулими формуваннями, є кадрові військові. Це ядро, яке бере на себе всі організаційні питання. На практиці це дозволяє за мінімальний час розгорнути бригаду, що було перевірено під час навчань на Херсонщині у 2020 році.

Ми вивчали досвід країн Балтії, Польщі, США, особливо Національної гвардії Каліфорнії, в який ця система є надпотужним механізмом. В них окрім залучення Національної гвардії до питань обороноздатності в середині країни, опрацьовано залучення підрозділів до ліквідації стихійних лих, а також система, коли нацгвардія є резервом для збройних сил для дій поза територією країни.

Проте в Україні є свої особливості. І ми зараз взагалі не розглядаємо участь територіальної оборони у бойових діях. Вона має бути розгорнута завчасно з метою недопущення дестабілізації у певних регіонах, захоплення ключових об’єктів та населених пунктів.

Досвід 2014 року продемонстрував: там де ми взяли під контроль міста, там ми мали успіх. Тому ми передбачаємо, що територіальна оборона, виключно у рамках законодавства та спільно з іншими силовими відомствами, у випадку необхідності має взяти під контроль ключові об’єкти. Це упередить дестабілізацію обстановки й забезпечить ефективне розгортання бойових підрозділів ЗСУ для відсічі агресії.

Дистабілізація ЗСУ
2014 рік показав необхідність протидії гібридним загрозам

Розгортання підрозділів тероборони упередить дестабілізацію обстановки й забезпечить ефективне розгортання бойових підрозділів ЗСУ для відсічі агресії. Тобто територіальна оборона має створити комфортні умови для армії, а далі діяти виключно у межах своїх областей.

Ми повинні дати охочим долучитись до територіальної оборони чітке розуміння системи управління, комплектування, а також місце у цій структурі зі зрозумілими та реальними завданнями.

ССО
З резервіста тероборони неможливо зробити бійця ССО, який всю свою службу тренується та виконує спеціальні задачі

У резервіста має бути контракт, який приписує його до конкретної бригади тероборони та не обмежує його так, як у випадку з контрактом у бойових підрозділах Збройних Сил. Він повинен мати більш розширені права. Для того, щоб охочі, особливо із бойовим досвідом, могли спокійно взяти участь у цій справі.

Ми взагалі не можемо сказати, що територіальна оборона це якийсь окремий рід військ. Вірніше сказати, що це Сили, що є більш змістовним та ґрунтовним терміном.

ЗСУ
Охорона об'єктів із взаємодією з іншими силовими структурами - реальні можливості резервістів

Щодо фінансування, то для цього необхідно передбачити у кошторисі ЗСУ витрати за цим напрямом. Це дозволить отримати захищені бюджетні відрахування для підготовки та оснащення цієї компоненти обороноздатності. Окрім того, в ході адміністративної реформи країни випав цілий блок відповідальності місцевої влади за оборону, який потрібно відновити у вигляді чітких обов’язків та фінансування.

Також ніхто не виключає певні субвенції на конкретні заходи з державного бюджету на конкретні проекти. Створення таких чітких трьох напрямів фінансування із розподілом цілей не є великою проблемою.

Окреме питання - швидке та якісне управління. Ми не можемо розглядати територіальну оборону поза межами загальної системи управління ЗСУ та національної безпеки країни в цілому. Тому система управління тероборони повністю адаптована та сучасна, яка розробляється на основі системи "Дзвін".

Ми передбачаємо мати командні пункти, як у стаціонарному виконанні, так і у мобільному. Що забезпечить управління від стратегічного до тактичного рівня до батальйону у кожній області. Це дає можливість не тільки видавати команди, але і мати зворотний зв'язок у режимі онлайн. Саме це є нашою перспективою.

Читайте також: Танкісти Сухопутних Військ ЗСУ відпрацьовують наступальні бої (фото)