xcounter
#

За час війни проти України РФ вже зняла зі зберігання мінімум 25% артсистем на складах

7363
Гаубиці "Мста-Б" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
Гаубиці "Мста-Б" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Але настільки масштабні поставки дозволили хіба що "перекрити" уже наявні втрати ворога по артилерії

Портал Defense Romania пише, що Міноборони РФ 17 червня цього року влаштувало чергову "показуху" з візитом Шойгу на підприємства рашистського ВПК, що займаються відновленням і ремонтом техніки та озброєння для боїв проти ЗСУ. Ця "показуха" мала на меті показати зокрема можливості армії РФ поповнювати власний парк артилерії за рахунок систем, знятих з консервації та повернутих в стрій.

І наскільки широкими тут свої можливості вважають самі росіяни, може показати наступна заявлена цифра – ГРАУ Міноборони РФ стверджує, що на даний момент вони зняли зі зберігання 4 тисячі різних артсистем і готують до відправки ще 700 одиниць.

Читайте також: Тепер рашисти обладнують "мангалами" танки прямо на заводі: як виглядає нова версія
Рашистські БТР-70 та гаубиці Д-30 на складах зберігання, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Наскільки це є значною цифрою, можемо порівняти спочатку з відомими даними про загальну кількість артсистем, що стояли на складах армії РФ станом на початок повномасштабного вторгнення до України.

The Military Balance 2022 стверджує, що на початок минулого року росіяни мали на консервації аж 4260 САУ, з яких заявлено 2 тисячі 2С1 "Гвоздика", 1 тисяча САУ 2С3 "Акация", 850 САУ 2С5 "Гиацинт-С", 260 САУ 2С7 "Пион" та 150 одиниць 2С19 "Мста-С".

САУ "Мста-С" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Буксирувана артилерія на консервації – 7190 одиниць, із яких левова частка – це 2500 одиниць Д-30, артсистем калібру 152 мм – 2300 одиниць. РСЗВ на консервації – 3220 одиниць, із яких 2 тисяч одиниць БМ-21 та 700 одиниць систем "Ураган".

Мінометів на зберіганні – 1300 одиниць, із яких 200 одиниць – це самохідні міномети калібру 240 мм 2С4 "Тюльпан". Загалом виходить 15970 артсистем різних типів на зберіганні, з яких розконсервовано було лише 25%.

Рашистські САУ 2С4 "Тюльпан" на складах зберігання, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Але цифру в 4 тисячі розконсервованих рашистами артсистем та ще 700 готових до відправки можна порівняти і з таким показником – за даними нашого Генштабу, на 19 червня 2023 року армія РФ втратила уже 3865 одиниць артилерії та 610 РСЗВ різних типів.

Тобто розконсервація артилерії зі складів зберігання аж в таких масштабах дозволила ворогу хіба що "плюс-мінус" перекрити уже раніше отримані втрати під час боїв проти ЗСУ.

Чи можуть росіяни зняти з консервації ще більше артсистем, опираючись на наявні запаси – дані про це поки що відсутні.

Але зазначається, що для відновлення уже заявленої кількості артилерії армії РФ довелось залучати навіть курсантів Воєнно-тилової академії ім. Хрульова. А раніше Defense Express розповідав про те, що РФ будуватиме новий завод по ремонту артилерії замість старого, який знесли під ТРЦ та завод по ремонту вікон.

Рашистська модернізована САУ 2С7М "Малка" на території підприємства "Уралтрансшмаш", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Снайперські патрони з США досі потрапляють до РФ в обхід санкцій: викрито тіньові схеми