xcounter
#

Все ж таки списати одразу десятки F-22 просто так не вийде - вони ще актуальні для поля бою, каже Конгрес

6774
F-22, всі фото — U.S. Air Force
F-22, всі фото — U.S. Air Force

Йдеться про 32 літаки F-22 Block 20, щодо яких триває вже традиційна боротьба між Повітряними силами США і Конгресом

Хоча Повітряні сили США мають плани на наступний рік списати чимало своїх літаків, але частина законодавців Палати представників хочуть завадити їм у цьому — йдеться передусім про старі літаки п’ятого покоління F-22A Raptor, суперечки щодо яких, схоже, залишаються актуальними. Крім того, законодавці планують на рік подовжити виробництво літаків F-15EX Eagle II.

F-22 Raptor винищувач Повітряні сили США

Так, раніше у ПС США повідомили, що у бюджетному запиті на 2025 рік хочуть списати одразу 250 літаків, серед яких і винищувачі F-22 Block 20, що вже нібито не можуть виконувати повноцінно бойові завдання. Повідомлялося, що йдеться про 32 літаки, водночас Конгрес два роки поспіль не погоджувався із таким планом і блокував відправку "на пенсію" цих машин.

Читайте також: Нечисленний флот B-2 Spirit таки "схудне" на одну машину, бо ремонтувати літак не вигідно

І схоже, що Конгрес й надалі буде триматися цієї лінії. Як нагадують у виданні Defense News, згідно із National Defense Authorization Act (NDAA) на 2023 фінансовий рік ПС США заборонили виведення з експлуатації літаків F-22 Block 20 аж до 2027 фінансового року. І згідно з новим NDAA, який пропонує комітет і який було оприлюднено 13 травня, у понеділок, Конгрес не буде змінювати свої плани.

Там вважають, що попри витрати на ці літаки, вони й сьогодні актуальні для боїв у майбутньому. "Вони досі залишаються кращими літаками завоювання переваги у повітрі, які ми маємо сьогодні у світі", — цитує видання слова одного зі співробітників Конгресу.

Крім того, згідно з оприлюдненим NDAA, буде призупинено плани ПС США з відправки "на пенсію" 26 літаків F-15E Strike Eagle (йдеться про машини перших версій з двигунами F110-PW-220). У Конгресі вважають, що ці літаки стануть у пригоді у випадку війни з Китаєм. Відзначається, що літаки не можна буде списати протягом шести місяців після того, як у Пентагоні продемонструють дослідження, в якому буде проаналізовано, скільки літаків потребують Повітряні сили для задоволення географічних вимог бойових командирів.

F-22 Raptor винищувач Повітряні сили США

Разом з тим, Конгрес планує погодити інші запити служби на виведення з експлуатації низки літаків, а саме йдеться про 56 штурмовиків, 11 F-16 і ще 65 F-15C/D. Також планують виділити додаткові 271 млн доларів на закупівлю додаткових F-15EX у 2026 році, щоб зберегти роботу виробничої лінії Boeing.

Читайте також: В які літаки міг поцілити ATACMS вночі у "Бельбеку" і скільки їх взагалі могло було на авіабазі