xcounter
#

Нечисленний флот B-2 Spirit таки "схудне" на одну машину, бо ремонтувати літак не вигідно

7912
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

Таким чином, в активі Повітряних сил США зрештою залишиться 19 бомбардувальників B-2 Spirit

Повітряні сили США прийняли рішення відмовитися від ремонту одного зі своїх стелс-бомбардувальників, який раніше зазнав аварії — про це йдеться у щорічному звіті про структуру сил від Пентагона. "У 2025 фінансовому році [стартує 1 жовтня 2024] B-2 продається через наземну аварію/пошкодження, ремонт якого ймовірно нерентабельний", — йдеться у повідомленні оборонного відомства США.

B-2 Spirit бомбардувальник
Стелс-бомбардувальник B-2 Spirit

Як зауважують у виданні The War Zone, у звіті немає жодної додаткової інформації про відправку "на пенсію" стелс-бомбардувальника B-2 Spirit, а також якою може бути ймовірна вартість його ремонту. Також залишається під питанням, що ж зрештою будуть робити зі списаною машиною.

Читайте також: США хочуть інтегрувати 2300-кг бомбу GBU-72/B на B-2, і це дуже показово

Також не повідомляється, про який саме конкретно літак йдеться. Найбільш ймовірно, спишуть той бомбардувальник, який здійснив вимушену посадку у грудні 2022 року і постраждав від пожежі, тоді у США були вимушені орієнтовно аж на півроку зупинити експлуатацію ледь не всього парку своїх стелс-бомбардувальників B-2.

Аналогічна аварія була й з іншим B-2 роком раніше, у 2021. Зрештою цей літак повернули у стрій, але у 2022 році відправили його на завод Northrop Grumman для капітального ремонту. Менш ймовірно, але є варіант, що можливо у ПС США вирішили зупинити роботи і попрощатися саме з цим літаком.

Загалом (разом із пошкодженим літаком) ПС США мають у своєму активі 20 бомбардувальників B-2, і сьогодні відомо, що жоден з інших 18 літаків не отримував серйозних пошкоджень. Всього ж було побудовано 21 літак, один з яких було втрачено у 2021 році через аварію.

B-2 Spirit бомбардувальник
B-2 Spirit під час масштабної "прогулянки слонів", в якій взяло участь одразу 12 цих літаків

У виданні наголошують, що наразі невідомо, скільки ПС США вже вклали в ремонт того літака, який зазнав аварії у 2021 році, але загалом відновлення цих машин — як надзвичайно важке і також витратне. Та й зрештою вкладатися у B-2 невигідно з урахуванням того, що у США працюють над виробництвом новітніх стелс-бомбардувальників шостого покоління B-21 Raider.

Разом з тим, у США все ж планують модернізувати свій флот літаків B-2 — раніше цього місяця стало відомо, що американська компанія Northrop Grumman отримала 7 млрд на модернізацію та техобслуговування цих бомбардувальників.

Читайте також: США підняли в повітря одразу 12 "невидимок" B-2, але що цим хотіли показати