xcounter
#
Спецпризначенці Нацгвардії взяли участь у міжвідомчих навчальних зборах з водолазної підготовки / Фото: НГУ

​Відновити морські кордони України: Спецпризначенці з усієї України готуються діяти на морському напрямку (відео)

Спецпризначенці Нацгвардії взяли участь у міжвідомчих навчальних зборах з водолазної підготовки / Фото: НГУ
1178

На ряді об’єктів у відкритому морі, зокрема на островах Первомайський, Березань та Тендрівській косі пройшов міжвідомчий збір підрозділів спеціального призначення. Вперше збір проводився одразу в трьох різних локаціях і вперше під час їх проведення застосовувався широкий спектр різновидів штурмових і водолазних спусків

На заході, який проходив під егідою антитерористичного центру СБУ, спецпризначенці з різних силових структур України в ході виконання навчально-бойових завдань відпрацьовували спеціальні вправи водолазної та спеціальної підготовки.

ДПСУ
Спецпризначенці-прикордонники відпрацьовують вправи, що спрямовані на підвищення рівня оператисвності реагування на загрози державному кордону України / Фото: ДПСУ

Зокрема, як повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби України, участь у міжвідомчому зборі підрозділів спеціального призначення взяли представники спецпідрозділів Морської охорони Держприкордонслужби, Військово-Морських Сил, Сил Спеціальних Операцій, Збройних Сил, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, Національної гвардії, підрозділу поліції особливогопризначення "КОРД", Державного бюро розслідувань та Управління державної охорони України.

Читайте також: Слава воїнам-спецпризначенцям: як ССО ЗСУ відзначали перший ювілей разом з Президентом
ДПСУ Повітряні Сили
Прикордонники-спецпризначенці відточували навички безпарашутного десантування у воду штурмовим способом та на суходолі – за допомогою системи "адаптер" й з використанням спеціальних спускових пристроїв / Фото: ДПСУ

Навчання під час збору проводились в рамках міжвідомчої підготовки інструкторів (фахівців) суб’єктів боротьби з тероризмом з координацією Штабу АТЦ при СБУ. Їх головним завданням було обмінятися досвідом із застосування водолазних бойових груп в протидії терористичним (диверсійним) силам та засобам на об’єктах водного транспорту та гідротехнічних спорудах.

І загальна комплексна програма зборів, і окремі плани дій різних підрозділів спеціального призначення передбачали насичення різноманітними вправами.

Українські спецпризначенці готові задіяти увесь можливий арсенал для відсічі ворогу на морі/ Фото: ДПСУ

Зокрема, під час збору було проведено водолазні спуски в акваторії Чорного моря, пошук вибухонебезпечних предметів під водою, підводні стрільби та підривні роботи із залученням спеціальної техніки. Також було відпрацьовано тактику при евакуації із води гелікоптером та безпарашутному десантуванні на воду.

Крім того, відпрацьовувались різноманітні практичні завдання та відточувалась взаємодія підрозділів. В теорії і на практиці відпрацьовувались дії підрозділу під час виникнення нестандартної ситуації поблизу місця дислокації; проведення силового тренування круговим способом; плавання на 500 і 1000 метрів; надання першої допомоги аварійному водолазу; водолазні спуски і роботи на малих та середніх глибинах; підводне орієнтування та зв’язок; обстеження підводної частини корпусу затонулого судна в особливих умовах, вночі. І це далеко не повний перелік тем занять, які проводились зі спецпризначеннцями.

Спецпризначенці України для підвищення своєї боєздатності використовують усі можливі формати бойової підготовки/ Фото: ДПСУ

Від Державної прикордонної служби України в зборі взяли участь військовослужбовці відділів спеціальних дій Одеського та Ізмаїльського загонів Морської охорони.

У традиційних щорічних навчаннях взяли участь військовослужбовці відділів спеціальних дій Одеського та Ізмаїльського загонів Морської охорони.

В "наборі" підготовки спец призначенців були водолазні спуски, штурмові спуски з гелікоптеру, практичні стрільби з борту штатного спеціалізованого малого катера "Бріг".

Спцпризначенці ДПСУ відпрацювали практичні стрільби з борту штатного спеціалізованого малого катера "Бріг" / Фото: ДПСУ

Командир відділу спеціальних дій Одеського загону, говорячи про рівень відпрацьованя водолазних спусків, відзначив, що вони були різноманітними за умовами та складністю завдань і додали бійцям чималого досвіду – в тому числі і в роботі "на осліп".

"Підводні спуски проводилися біля островів Первомайський та Березань, а також в районах Тендрівської й Кінбурнської кіс. Занурення біля Первомайського відбувалися в умовах обмеженої, а іноді фактично нульової видимості. Штучний острів, утворений як стратегічна перешкода на шляху до Дніпро-Бузького лиману, сприяє накопиченню додаткової каламуті у прибережних водах. На відповідних тренуваннях ми спеціально заклеюємо свої маски, аби мати досвід роботи «наосліп», а тут все відбувалося в реальних умовах і це дуже корисний досвід для нас. А підводна частина навколо острову Березань переважно скеляста, з величезними валунами – в таких умовах ми тренувалися вперше, тому набуття практики пошукових робіт саме там важко переоцінити», - наголосив він.

Національна гвардія
Спцпризначенці ДПСУ проводили підводні спуски біля островів Первомайський та Березань, а також в районах Тендрівської й Кінбурнської кіс / Фото: ДПСУ

Чималий досвід прикордонники-спецпризначенці отримали й під час спусків з гелікоптеру. Цього разу вони відточували навички безпарашутного десантування у воду штурмовим способом та на суходолі – за допомогою системи "адаптер" й з використанням спеціальних спускових пристроїв. Спуски на суші відпрацьовано як одиночні, так і групові.

ВМС України
Підводні спуски відпрацювали і спецпризначенці Національної гвардії України / Фото: НГУ

Відпрацьовуючи практичні стрільби з борту штатного спеціалізованого малого катера "Бріг", моряки-прикордонники відточували вогонь по морській цілі, переслідування та вогонь по судну-порушнику, що втікає, висадку групи на необладнане узбережжя.

Про перебіг підготовки прикордонників-спецпризначенців прес-служба відомства підготувала цікавий відеоролик.

Про власну підготовку та відпрацювання спеціальних дій під час зборів також зняли невеликий відеоролик у 138 Центрі спеціального призначення Військової служби правопорядку у Збройних Силах України.

В Національній гвардії України за підсумками збору підготували фоторепортаж. Слід зазначити, що НГУ представляла достатньо велика кількість підрозділів спеціального призначення - спецпризначенці окремого загону спеціального призначення Південного Одеського та Північного Київського територіальних управлінь, а також Окремий загон спеціального призначення "Азов" військової частини 3057 Східного оперативно-територіального об’єднання та Навчально-бойового центру підготовки до спеціальних дій Міжнародного міжвідомчого багатопрофільного центру підготовки підрозділів Національної гвардії України.

Решта підрозділів спеціального призначення, що брали участь у зборі, наразі тримають інтригу.

Однак, оприлюднена на цей час інформація, дає підстави говорити про те, що в Україні дуже ретельно підходять до оцінки загроз з морського напрямку, готуючись до різних варіантів роду розвитку подій та дій з боку РФ, яка є джерелом нестабільності в Чорноморському регіоні та військової загрози для України.

Острів Зміїний
Люди - головна перевага України при охороні наших морських кордонів/ Фото: НГУ

Серед іншого, українські спецпризначенці готуються до різноманітних гібридних сценаріїв, які можуть бути розіграні РФ в регіоні.

Слід відмітити, що наразі рівень готовності українських силовиків та їх оперативної взаємодії є на декілька порядків вищим. І це дає підстави сподіватись на те, що РФ утримається від продовження повзучої гібридної агресії в тому числі і цілеспрямованих дій, що можуть бути спрямованими на блокуванням України з морського напрямку. Набуті навички українським спецпризначенцям також можуть знадобитись і в ході відновлення морських кордонів України.

Морська охорона
Високий рівень виучки допоможе нашим військовим досягти переваги над країною-агресором РФ/ Фото: НГУ

Нагадаємо, що раніше Defense Express повідомляв про те, як готують спецпризначенців для Національної гвардії України, а також про те, що наразі собою являють Сили спеціальних операцій Збройних сил України.

Читайте також: Як РФ застосовує ССО проти України