xcounter
#

Венесуела в 2023 році отримала ракетні катери від Ірану, і це краще за корвети із ЗУ-23-2

9709
Іранські ракетні катери проекту Peykaap-III, ілюстративне фото з відкритих джерел
Іранські ракетні катери проекту Peykaap-III, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що із себе представляє флот країни, яка може розпалити велику війну в Латинській Америці

До цього моменту були огляди загалом по збройним силам Венесуели, і по її танковим силам зокрема. Але при цьому із уваги якби "випадало" питання флоту Венесуели, наскільки він боєздатним і чи може бути використаний у можливій війні проти Гайани.

Цю прогалину закриває цікавий огляд від OSINT-аналітика та військово-морського дослідника H I Sutton. Якщо вцілому, то картина виглядає так – загалом венесуельський флот через вплив санкцій став небоєдатним, однак ця країна має мінімум чотири ракетні катери від Ірану, що створює доволі сильну загрозу.

Читайте також: Армія Венесуели має 300 танків, але крім Т-72 там є навіть старі AMX-30 та AMX-13
Частина надводних сил ВМС Венесуели, ілюстративне зображення від H I Sutton

Зокрема, H I Sutton пише, що орієнтовно в 2023 році Венесуела отримала від Ірану мінімум чотири катери проекту Peykaap-III, кожен з яких може нести по дві протикорабельні ракети типів Kowsar (дальність пуску до 20 км, БЧ – 29 кг) або Nasr-1 (дальність до 35 км, БЧ – 150 кілограмів), дві легкі протикорабельні торпеди та кілька крупнокаліберних кулеметів.

Такі катери складають суттєву небезпеку, бо можуть ефективно використовуватись проти судноплавства до морських портів Гайани, котра не має засобів для ефективної відсічі на морі.

Ракетний катер проекту Federación (UK Vosper 37m) зі складу ВМС Венесуели, ілюстративне зображеня з відкритих джерел

Формально в складі ВМС Венесуели є і більш потужні ракеті катери – три кораблі проекту Federación (UK Vosper 37m), кожен з яких озброєний двома ПКР Otomat Mk2. Але ці москіти були прийняті до складу венесуельського флоту ще в 1970-х роках, наразі їх технічний стан – питання відкрите.

"На папері", найбільш потужними кораблями в складі ВМС Венесуели є два ракетні фрегати італійського проекту Lupo, кожен з яких може нести по 8 ПКР Otomat Mk2. Але скоріш за все, що ці два кораблі зараз небоєздатні, як і єдина субмарина венесуельського флоту Sabalo, що була збудована в Німеччині та належить до проекту Type 209/1300.

Патрульний корвет Guaiquerí зі складу ВМС Венесуели, окремо виділено ЗУ-23-2. ілюстративне зображення від H I Sutton

Так виходить, що зараз найбільш функціональна складова надводних сил ВМС Венесуели – це патрульні корвети проекту Guaiquerí. Але із відомого озброєння на цих кораблях – 76-мм носова артустановка та ЗУ-23-2 в кормовій частині, і є лише припущення, що частина з цих кораблів могла отримати китайські протикорабельні ракети C-801.

Читайте також: Венесуела проти Гаяни у новій війні за Ессекібо: порівняння сил сторін