xcounter
#

Велика Британія вигадала нову роль для дронів: будуть "цифровою архітектурою" для "богів війни"

904
Британці прагнуть модернізувати свою польову артилерію
Британці прагнуть модернізувати свою польову артилерію

Перші експерименти відбудуться буквально у вересні 2021 року

Армія Великої Британії формулює "вимоги майбутнього" щодо захисту позицій своїй артилерійських батарей.

Зокрема, британські військові хочуть визначити, якою має бути "цифрова архітектура" їх артилерії, щоб позиції були надійно захищені від раптового нападу противника, а обслуга артилерійських систем не зазнавала "надмірного когнітивного навантаження".

Читайте також: ​Повелитель вогню - все про автоматизовану систему керування артилерійським вогнем TOPAZ​
Британські самохідні артилерійські установки калібру 155-мм AS90 ведуть вогонь, фото ілюстративне

Військові Туманного Альбіону допускають, що тут найкращим засобом стануть безпілотники, що матимуть досконалі оптико-електронні системи, і які будуть управлятись за допомогою систем "штучного інтелекту".

Свою гіпотезу, як пише портал UK Defence Journal, армія Великої Британії хоче перевірити на практиці. Відтак, британське Міноборони оголосило відповідний тендер.

Британські реактивні системи залпового вогню М270 на позиції, фото ілюстративне

Умови цього тендеру говорять наступне. Британські військові візьмуть в роботу як і наземні роботизовані системи, так і безпілотні літальні апарати, які нададуть фірми-підрядники, головне – щоб ці системи були достатньо компактні, щоб поміститись на причеп вантажопідйомністю до 3,5 тонн.

Такі системи повинні мати здатність працювати за усіх можливих погодних умов, удень та уночі, і виконувати завдання тривалістю понад одну годину. Сенсорні пристрої таких дронів повинні бути здатні збирати дані щонайменше із одного спектру, а в ідеалі – уміти обробляти зібрані дані за допомогою "штучного інтелекту".

Британська раділокаційна система артилерійської розвідки MAMBA в польових умовах, фото ілюстративне

Але найголовніша вимога – підготовка операторів для безпілотних систем, що мають виступати "цифровою архітектурою" британських "богів війни", має бути максимально простою, аби за потреби один солдат міг замінити іншого солдата за пультом управління.

Перші випробування відбудуться буквально у вересні 2021 року, на базі 1-ої артилерійської бригади, яка виступає "ядром" артилерії британської армії.

Британські військові "увійшли в смак" та активно експериментують з цифровими системами, що можуть дати реальну перевагу на полі бою
Читайте також: Усе буде за вісім років: Україна та Велика Британія продовжують домовлятись про ракетні катери та нові бази