xcounter
#

Велика Британія та Катар розпочинають оборонну співпрацю: Доха отримає від Лондону літаки

1708
Туманний Альбіон створив спільну із Катаром навчальну ескадрилью, котра готуватиме пілотів на дев’яти літаках Hawk T2
Туманний Альбіон створив спільну із Катаром навчальну ескадрилью, котра готуватиме пілотів на дев’яти літаках Hawk T2

Ну а потім – катарські пілоти пересядуть на 24 винищувачі Eurofighter Typhoon, котрі поставить Велика Британія

Велика Британія та Катар розпочинають взаємодію в сфері оборони, котру передбачає підписана в жовтні 2020 року угода між двома країнами. Про це йдеться в публікації порталу European Defence Review.

Зокрема, Британія та Катар створили спільну навчальну ескадрилью Hawk, які має на озброєнні дев'ять навчальних літаків Hawk T2, і котрі придбали катарські військово-повітряні сили.

Читайте також: ВМС США розкривають плани щодо створення нового палубного винищувача
Навчальні літаки Hawk T2 британських ВПС

Цей підрозділ входить до складу Королівських військово-повітряних сил Великої Британії, базується на британській авіабазі Leeming в Північному Йоркширі. Ця ескадрилья стане першим з часів Другої світової війни союзним підрозділом в складі ВПС Великої Британії.

Окрім цього, військово-повітряні сили Великої Британії виділять один "повітряний танкер" Airbus A330 MRTT Voyager, котрий буде задіяний при обслуговуванні операцій військово-повітряних сил Катару.

Літак-паливозаправник Airbus A330 MRTT Voyager та ударні літаки F-35 військово-повітряних сил Великої Британії

Міноборони Британії наголошує, що такі заходи посилять взаємодію між оборонними відомствами Туманного Альбіону та Катару.

При цьому оборонна промисловість Великої Британії на даний момент виконує замовлення вартістю шість мільярдів фунтів стерлінгів для Катару, котре включає поставку дев’яти навчальних літаків Hawk T2, 24 ударних літаків Eurofighter Typhoon, та пакет сервісного обслуговування до цих літаків. До виконання цього замовлення залучені тисячі працівників британської промисловості, у тому числі – заводів BAE Systems.

Перші свої ударні літаки Eurofighter Typhoon Катар має отримати уже в 2022 році
Читайте також: Консорціум Eurofighter може поповнитися п’ятим учасником: цікава пропозиція для Фінляндії у рамках програми заміни винищувача