xcounter
#

"Вагнер" готується до дій у Литві та Польщі й активно шукає поповнення серед білорусів

"Вагнер" готується до дій у Литві та Польщі й активно шукає поповнення серед білорусів
10868

Мета цих дій Кремля доволі очевидна - відволікти ресурси НАТО на захисті власних кордонів, цілком розуміючи, що в Альянсі замість реально ефективних дій будуть говорити про "глибоке занепокоєння", навіть коли "вагнерівці" почнуть рейдові дії по території Польщі чи Литви

Так звана "ЧВК "Вагнер", яка зараз базується на території Білорусі, активно шукає новобранців, а серед умов контракту, який пропонується для підпису - готовність до участі в бойових діях на території країн НАТО, зокрема Польщі та Литви, а також в Україні.

Саме про таке формулювання повідомив Центру національного спротиву, який отримав інформацію від підпілля у білоруських збройних силах.

Читайте також: За чим поїхав й що привіз до КНДР Шойгу: й мова точно йде не лише про боєприпаси

Нагадаємо, що декілька днів тому Defense Express зробив припущення, що сконцентровані у Білорусі сили у вже понад 3,5 тисячі найманців може бути ознакою підготовки рейдових операцій не тільки на території України, а й у країнах НАТО. А не "підготовка білоруських військових", що декларують у Мінську.

Враховуючи те, що 3,5 тисячі "вагнерівців" вже становлять понад 30% від білоруських сухопутних сил, більше того, йде активний набір вже серед самих білорусів, то фактично формується доволі потужні сили.

І якщо в Україні до такого розгортання подій цілком готуються вже доволі давно, бо можливість участь білоруської армії у вторгненні розглядалась, як цілком можливий сценарій з лютого 2022 року, то ось до Польщі та Литви є питання.

вагнер білорусь

Наприклад, хоча Польща й задекларувала посилення кордону понад тисячею військових зі складу 12-ої та 17-ої механізованих бригад, а також ще 500 поліцейськими, для ефективної протидії рейдовій операції, яка може проходити на численних ділянках кордону, цього посилення може бути замало.

Відносно Литви, то її збройні сили загалом налічують 23 тисячі осіб, з яких до 9 тисяч - це сухопутні війська. При цьому кордон з Білоруссю складає 502 км, а з Калінінградською областю РФ - 227 км. Також треба враховувати, що значні ділянки білорусько-литовського кордону - це ліси, які вкрай сприятливі для будь-яких рейдових дій.

А найбільш вразливим для активних ворожих дій є район Дев'янішкесу, який "врізається" у територію Білорусі й зв'язаний лише коридором завширшки 2,6 км, а єдина дорога проходить просто по кордону.

Дев'янішкес

Й звісно не варто розраховувати не те, що Кремль буде діяти "з відкритим забралом", а очікувати на тактику "малих кроків" з поступовим нарощуванням ескалації. А головна мета цих дій, вочевидь, відволікти країни НАТО загалом, сконцентрувавши їх ресурси на обороні власних кордонів.

При цьому Кремль розраховує на те, що Альянс не буде приймати будь-яких реально ефективних дій, бо замість застосування 5-ої статті буде лунати лише "глибоке занепокоєння".

Читайте також: Окупантів на рідкісному БТРД-МДМ "Ракушка" рознесло від підриву на міні (відео)